2021-06-25
丸十壽司Omakase 🍣🤩店舖樓底非常高,比客人好寬闊嘅感覺,坐得好舒服,可以一邊輕鬆地食嘢一邊傾偈。我哋坐吧枱,仲可以近距離見到師傅製作料理,好認真呀😀第一道:魚肝sashimi魚肝入口溶化,帶有濃郁的鮮味🤣第二道:刺身刀工好西利,拖羅厚薄適中,肉質都很紮實,加埋wasabi帶出魚鮮味😆第三道:令和之怪物-日本真蠔久仰大名!令和之怪物!食落有微微的海水味,個蠔食落好fresh好鮮甜呀,仲有少少creamy🤪第四道:煙燻金目鯛一打開個玻璃蓋,濃郁嘅煙燻味一擁而上,金目鯛肉質紮實,帶有重重的魚鮮味🤣第五道:壽司🍣要推介北海道牡丹蝦,牡丹蝦又大隻又新鮮,加埋蝦味濃郁到爆既蝦膏,十分出色。仲有秋刀魚壽司都好特別~ 當然唔少得海膽壽司,賣相一流,海膽好鮮甜😘第六道:漬物漬牛蒡同漬蒜頭,好好咬,帶酸甜味,食完胃口大開🤪第七道:手卷睇住師傅即場整咗個手卷出嚟,三文魚籽飽滿爆汁,加埋燒北海道帶子,油脂感重,成個口好fresh好juicy,兩者配合得天衣無縫😇 第八道:麵豉湯呢碗唔係出面果啲普通嘅麵豉湯,師傅話係用左鮮魚熬成,鮮味濃郁呢🤪第九道:甜品我哋揀咗抹茶味、豆腐味雪糕,飲完個熱辣辣嘅湯,再食
第一道:魚肝sashimi
魚肝入口溶化,帶有濃郁的鮮味🤣
第二道:刺身
第三道:令和之怪物-日本真蠔
第四道:煙燻金目鯛
第五道:壽司🍣
第六道:漬物
漬牛蒡同漬蒜頭,好好咬,帶酸甜味,食完胃口大開🤪
第七道:手卷
第八道:麵豉湯
第九道:甜品
我哋揀咗抹茶味、豆腐味雪糕,飲完個熱辣辣嘅湯,再食雪糕,一冷一熱,好豐富呀🤣
今晚吱吱油咁食左成兩個鐘,一道道菜慢慢品嚐,由前菜、刺身、壽司、主菜、湯品、甜品,安排得好有心思,我哋兩個都食得非常滿足🥰💓