2025-08-05
今次我地同BB既公公婆婆食飯,同佢地食飯就最岩食中菜,綠茶餐廳我地之前都食過,而且中菜又岩老人家食,就去左朗豪坊新開既分店食飯🎋江南綠茶餅($28)我地先叫佢個招牌小食綠茶餅,裡面係芋泥餡料,好好食🍵龍井烤雞($138)龍井烤雞係綠茶餐廳既必食菜色,大大隻,個籠底仲有龍井茶葉既茶香薰上飯雞度,隻雞皮脆肉嫩又多汁,另外仲有辣粉比客人點黎食🐥蛤蜊絲瓜($78)個上湯煮既絲瓜幾好味,有好多淡菜同蝦米加入裡面一齊煮,帶出點點鮮味👍🏻乾鍋五花肉紙片筍($98)個樣好似乾炒牛河,實際係筍黎,口感少少脆口,同埋d五花肉一齊炒得幾香🐷蘿蔔燉牛筋腩($138)呢個蘿蔔牛腩整得好入味,蘿蔔夠淋,牛腩好嫩,餸飯食一流,就咁食就會有少少咸🐮蝦湯泡飯($88)呢個泡飯本身個湯入面已經有飯,再另上一碗炸米自己落,個鮮湯好鮮,炸米按自己喜好睇下浸幾耐,我就鐘意快浸幾下就食,脆卜卜又吸左個湯,岩岩好🍚西湖雷峰塔($28)呢個甜品好型好靚,真係成座中國風既塔咁,佢係個山藥奶凍黎,睇得又食得🏯呢間綠茶餐廳坐得舒服,食物唔算貴,依家愈開愈多分店,好方便,新界九龍港島都食到,同鐘意食中菜既人黎就岩曬,總有一間就腳👏🏻
江南綠茶餅($28)
我地先叫佢個招牌小食綠茶餅,裡面係芋泥餡料,好好食🍵
龍井烤雞($138)
蛤蜊絲瓜($78)
乾鍋五花肉紙片筍($98)
蘿蔔燉牛筋腩($138)
蝦湯泡飯($88)
西湖雷峰塔($28)