2021-10-27 57 浏览
今日收工過到嚟元朗朗屏站天橋橋底,食一間已經bookmarked咗好耐嘅台灣菜小店—木玥巷,佢喺屯門紅橋嗰頭仲有另一間分店。店舖裝修具有台式味道/木系風格,環境嚟講令人相當舒服,而且舖頭都幾寧靜,好適合同友人閒談。雙色鹽酥雞($56)每次食台灣菜必點的小食,第一眼印象係好薄粉,唔似有啲舖頭會整到好厚粉以致食唔到應有嘅雞味。呢份鹽酥雞嘅味道、份量都對得住價錢! 另外仲有啲酸酸甜甜醬汁,食落更加fresh。麻辣鴨血($70)近一兩年喺香港市面突然興起嘅小食,鴨血質感好嫩,非常索汁+入味!湯底係有少少香辣味,但程度未去到四川嗰種麻辣味咁勁,所以我都偷偷哋飲咗兩啖湯!呢份小食唔止鴨血,仲有同樣係好索汁嘅豆腐。塔香香辣牛肉炒飯($88)大大碟、香口、有鑊氣嘅炒飯,炒得粒粒分明、夠晒乾身,炒飯要滿足嘅嘢佢都可以俾到你。整體味道有啲類近平時茶記會食嘅生炒牛肉飯,呢碟香辣牛肉炒飯多咗好多香料,更加有層次,微微辣味令到碟飯更加吸引!蜂蜜冰烤地瓜($42)好少見到呢個小食,應該係台式地道嘢。之前從來未試過,今次係第一次接觸到,冰冰涼涼嘅口感又幾過癮,相當有驚喜嘅一個小食!木玥黃金水果茶($38)超大杯嘅水

雙色鹽酥雞($56)

麻辣鴨血($70)

塔香香辣牛肉炒飯($88)

蜂蜜冰烤地瓜($42)

木玥黃金水果茶($38)
超大杯嘅水果茶,面頭仲有少少生果可以飲完杯茶再食。

雪菊蘋果茶($28)
友人叫咗呢杯熱嘅雪菊蘋果茶。