2014-03-16 1864 浏览
紅磡灣及黃埔一帶冇幾多間韓食, 加上韓風依然強勁, 依間一月開張, 個舖位比黃埔港鐵工程圍板遮曬嘅新舖, 食飯時間經常座無虛席, 放假日子更要排隊等位. 舖內當眼位置掛了一幅女主廚疑似在韓國烹飪比賽獲獎的相片, 相信她好有可能是韓國人. (但在收銀後面備餐處捲紫菜卷的阿姐, 肯定是以前在附近茶餐廳做樓面的.)食物選擇和質數方面, 我認為是這區的韓食中最好的. 然而, 價錢和旺區相差無幾. 至今食過兩次, 先評一評個石鍋牛肉飯同豬肉年糕麵.石鍋牛肉飯 - (但凡第一次幫襯的韓食我都會點的菜) 連牛肉同雞蛋共有九樣餸,算交足功課,味道不過不失. 但係宜家牛肉可能真係好貴, 去到邊間食都係得雞碎咁多, 依間都唔例外.豬肉年糕麵 - 辛好我點了走辣的, 可以吃出炒豬肉本身的香味. 湯底雖然有味精味, 不過唔太搶, OK. 年糕和麵雙併起來吃, 吃出兩種口感, 幾過癮.前菜小碟 - 都係泡菜加隨意兩種其他菜咁, 但食材新鮮 (泡菜味道一時時, 一次好入味, 一次菜還菜, 辣醬還辣醬, 但還是好味的; 黑豆(冇圖)甜甜地,幾特別). 舖頭外有張枱放左幾樽前菜比人試食,不過我去親都比人食曬.最讚的是
食物選擇和質數方面, 我認為是這區的韓食中最好的. 然而, 價錢和旺區相差無幾. 至今食過兩次, 先評一評個石鍋牛肉飯豬肉年糕麵.
石鍋牛肉飯
石鍋牛肉飯
豬肉年糕麵

最讚的是他們認真欣勤的服務態度 - 主要侍應相信是一家人, 有少少去左人地屋企食飯的感覺. 食飯當日,對面枱的女子因漏了單, 伯伯侍應多送了一大碟泡菜給她吃陪不是. 沒有分店,但碗碟杯都印上了自己商標,可見他們對件事認真程度. (最後祝他們可以涯得住紅磡啲貴租.)
2014-01-25
豬肉年糕麵