2022-09-05
嚐仙係香港已經開左好多間分店,之前見到尖沙咀分店大排長龍,最後都食唔到,今次終於係旺角試到啦🤩一去到舖頭,出面有幾個食客等待同鼓躁中😳,無論你點樣叫d員工,佢地都好似充耳不聞咁,不少食客憤然離開😡,最後經過漫長既等待,終於有一位職員出黎招待我地,指示我地同其他食客排隊,明明見到入面已有整理好既位置,依然叫我地排隊,幸好等待五分鐘後,終於可以入座了。入面座位寬敞舒適,適合聊天,但可惜人手嚴重不足😥,顧客走了,等待好耐,都沒有人能即時清理枱面。今次,我地就叫左三款甜品:(一)小丸子一號(熱)首先,要稱讚佢地既芋圓,非常煙韌,有咬口,好Q彈,十分出色👍,珍珠甜度適中及入味,即使咬多幾啖依然有甜味,不會只有外層包住糖漿,食食下就淡而無味,小丸子軟硬度適中,再加上紅豆🫘林林嘅質感,成碗糖水既口感十分豐富,令人滿足😁。(二)黃金地瓜泥黑糖凍 呢個黑糖凍的黑糖味道並不太出,唔知仲以為食緊普通既仙草,地瓜泥既蕃薯🍠味道不太濃,淨食地瓜泥時甜度不足,食落去仲有d渣渣既感覺,不過因為有紅豆🫘,珍珠🧋同埋芋圓既襯托,令成個甜品加了不少分數,同埋鮮奶🥛都有畫龍點睛既效果,令口感更順滑,呢個甜品就中規中矩,個人
今次,我地就叫左三款甜品:
(一)小丸子一號(熱)
(二)黃金地瓜泥黑糖凍
呢個黑糖凍的黑糖味道並不太出,唔知仲以為食緊普通既仙草,地瓜泥既蕃薯🍠味道不太濃,淨食地瓜泥時甜度不足,食落去仲有d渣渣既感覺,不過因為有紅豆🫘,珍珠🧋同埋芋圓既襯托,令成個甜品加了不少分數,同埋鮮奶🥛都有畫龍點睛既效果,令口感更順滑,呢個甜品就中規中矩,個人都係比較鐘意小丸子一號。
(三)黑糖烏龍拿鐵 (凍)
成餐甜品最敗筆🙅♀️就係呢杯飲料,首先入口黑糖味並不濃郁,令人失望,飲落去仲有種公廁或井水既味道,唔知係我本身飲唔慣烏龍拿鐵定係烏龍茶葉本身唔靚,總之就好失望啦🤦♀️。
整體來說,呢間舖頭服務態度有待改善,甜品既質素好壞參半,不過個人覺得芋圓、珍珠同埋小丸子係幾好食,希望可以俾大家參考下