昨日與女朋友及娘親一起到太子睇傢俬在始x商場行左海x同德x斯行到攰想食d野女朋友說可以到附近的金華食菠蘿油見近近地,就行過去食下午茶入到去,全場爆曬行到入去中間,有個仕應叫我地等等5分鐘左右,就有位3個人好開心咁左睇右睇最後決定叫2個菠蘿油,1份西多士及一個下午茶餐(2隻雞全翼及蛋撻)落飲品時,女朋友想飲熱杏霜,娘親就要飲紅豆涼粉冰落單的仕應(疑似老闆)就說,跟餐叫涼粉冰比較抵,只是加8蚊如果叫熱杏霜跟餐就無咁抵咁就照叫啦食物很快到,菠蘿油熱食都算不錯,西多雞翼就普通茶記水準啦小弟肚餓,好快就KO左自己份食物女友同娘親就慢慢食見有D時間就睇下單,$36, $16, $14, $16再對一對下午茶餐$28,紅豆涼粉冰 + $8西多$16熱杏霜$14菠蘿油 X 2 = $16價錢都叫尚可啦點知再睇一睇餐牌見到紅豆涼粉冰 散叫 $18現在我 $14 熱杏霜再加 $8蚊 等於 $22 跟餐叫,咪貴左4蚊,因為熱飲跟餐理應不用加錢咁3個人就係度傾下,會唔會係因為熱杏霜不能跟餐,所以老闆先叫我地加 8蚊呢因為老闆個人態度好,比人感覺係老實,而且落單時都有講有笑小弟一家都相信他不會騙我們不過本住科學
昨日與女朋友及娘親一起到太子睇傢俬
在始x商場行左海x同德x斯
行到攰想食d野
女朋友說可以到附近的金華食菠蘿油
見近近地,就行過去食下午茶
入到去,全場爆曬
行到入去中間,有個仕應叫我地等等
5分鐘左右,就有位
3個人好開心咁左睇右睇
落飲品時,女朋友想飲熱杏霜,娘親就要飲紅豆涼粉冰
落單的仕應(疑似老闆)就說,跟餐叫涼粉冰比較抵,只是加8蚊
如果叫熱杏霜跟餐就無咁抵
咁就照叫啦

食物很快到,菠蘿油熱食都算不錯,西多雞翼就普通茶記水準啦
小弟肚餓,好快就KO左自己份食物
女友同娘親就慢慢食

點知再睇一睇餐牌
見到紅豆涼粉冰 散叫 $18
現在我 $14 熱杏霜再加 $8蚊 等於 $22
跟餐叫,咪貴左4蚊,因為熱飲跟餐理應不用加錢
因為老闆個人態度好,比人感覺係老實,而且落單時都有講有笑
小弟一家都相信他不會騙我們

不過本住科學家精神,大膽假設,小心求証下
我地拎左82蚊出黎既同時,決定在比錢時問一下收銀

小弟一出收銀,收銀是一位銀髮女士(疑似老闆娘)
就同佢講,想問一問單
開始時呢位女士就自己係度講,沒問題隨便問
第一句就問,熱杏霜跟餐要加錢嗎?
女士回答就不用
咁我就跟單問一次,該女士就說,我們沒有計錯
跟茶餐是加8蚊的,點計都係咁嫁啦(態度開始差)
我就解釋,咁比散叫,貴左4蚊wow
對方講同一句:點計都係咁(態度極差)
,你地要計到咁盡,我地冇你計得咁盡
佢咁講我氣就黎
,我就同佢講,唔係盡唔盡,我錢都拎左出黎,係想求個知姐
之後呢位女士就話要同落單的 9號員工了解下,
咁 9號就過左黎(疑似老闆),就同我地講係咁計,因為跟餐杏霜會細杯d
OK,你解釋到就無問題啦
我就放低錢走啦
收銀位女士仲要係我地面前數左幾次錢,睇下我地有冇比少

其實4蚊,真的不是一個很大的數目
小弟一家,只是希望求個明白
但作為一間店舖,食物的質素固然重要,但係員工的態度比食物重要的程度不為低
本人雖稱不上美食家,但都喜歡四圍搵好野食,
未試過有間餐廳是不比問單的,未試過有一個仕應,會說客人計得盡,
而我進入既呢間餐廳,仲要係一間得獎餐廳
真係好懷疑,是否一得獎對眼就生係額頭
小弟並不是說客人就是神
只是人與人之間雖然有高低之分,但係尊重及態度,對每一個人都應該是平等的
我只是希望開心的食一餐飯,換來的卻是一肚氣
食物質素,不足令小弟再去食一次背脊骨飯

熱食的菠蘿油是好的,可惜就是太熱氣
2012-10-02
$27.5 (下午茶)