2012-08-04
於3.8.2012下午1:00與幾個朋友飲茶,同事叫一名穿橙色制服短曲髮女侍應(不知是侍應定主任) 開茶,講得好清楚係要香片同普洱,結果只開咗香片同滾水, 於是同事再叫佢, 話佢開漏咗普洱唔該佢開番. 佢立即就語帶不滿話我淨係聽到你話開香片. 我哋都費事同佢坳.:huffy 隔一陣, 點咗三張點心紙, 想搵侍應落單, 四周都冇侍應, 最後先見到嗰位亞姐, 就俾咗佢落單. 又隔一陣, 其中兩張點心紙的食物到齊. 之後差不多1:35, 因為所有食物差不多吃完, 仲有一張點心紙(兩個點心)點的食物完全未到, 於是找侍應CHECK, 點知又係想搵個侍應都冇, 最後又見到嗰位亞姐,佢行埋離, 我就同佢講叫佢幫我哋CHECK吓d 點心未到齊 ,點知說話都未講完佢已經面露不悅走開咗, 又過一陣, 嗰兩個點心仲未來, 再找侍應, 附近又冇侍應,見遠少少有侍應便舉手示意, 點知的侍應好似受過訓練咁, 明明視線望向我哋, 都可以當睇我哋唔到, 之後又見到嗰位亞姐唔知係邊到走出嚟同我哋後面張枱d 客講嘢, 唯有再問佢話有兩個點心仲未來, 佢好悔氣咁問我哋咩嘢點心, 今次真係肯去CHECK, 但番嚟就
隔一陣, 點咗三張點心紙, 想搵侍應落單, 四周都冇侍應, 最後先見到嗰位亞姐, 就俾咗佢落單. 又隔一陣, 其中兩張點心紙的食物到齊. 之後差不多1:35, 因為所有食物差不多吃完, 仲有一張點心紙(兩個點心)點的食物完全未到, 於是找侍應CHECK, 點知又係想搵個侍應都冇, 最後又見到嗰位亞姐,佢行埋離, 我就同佢講叫佢幫我哋CHECK吓d 點心未到齊 ,點知說話都未講完佢已經面露不悅走開咗, 又過一陣, 嗰兩個點心仲未來, 再找侍應, 附近又冇侍應,見遠少少有侍應便舉手示意, 點知的侍應好似受過訓練咁, 明明視線望向我哋, 都可以當睇我哋唔到, 之後又見到嗰位亞姐唔知係邊到走出嚟同我哋後面張枱d 客講嘢, 唯有再問佢話有兩個點心仲未來, 佢好悔氣咁問我哋咩嘢點心, 今次真係肯去CHECK, 但番嚟就好悔氣敢話我哋冇落單, 現在落單要15分鐘才有. 那時已是1:45, 我終於忍無可忍, 同佢講頭先已叫佢CHECK, 佢又唔CHECK, 而家先CHECK又話我哋冇落單, 明明最初d單係俾佢落, 佢竟然發惡話我頭先冇叫過佢CHECK, d 單又唔係佢落, 佢話呢到唔夠人,仲閙我"咩你噤萌塞".
真係離晒大譜,自己做錯事仲閙客人"萌塞". 唔夠人唔係客人的錯,冇理由攞客嚟出氣.
最後我哋谷著度氣埋單, 見到埋單嗰位原來係早更經理, 忍不住向她投訴嗰位亞姐, 她問我哋邊位侍應, 佢望一望嗰位亞姐, 之後就當冇事發生, 連一聲道歉都冇講. 呢d係什麼服務態度?
呢間咩嘢集團酒家,服務態度何等惡劣. 呢間酒家出名侍應少, 服務差, 如果唔係在樂富區酒樓選擇少, 佢的食物款式比較多, 我哋都唔會幫親. 經過今次不快經歷, 我哋一眾朋友都會將嚟間酒樓列入我哋的黑名單.