2006-01-08
舊同學聚會,諗住食間好d,一行四人走去北京道一號。上到十一樓就見到有好多名人照片及獎項掛晒係牆上,夠晒氣派,因沒有預約的關係所以安排座在近大門的位置,冇維港夜景睇。我地叫個套餐A加多四個小籠包,第一道菜係海王翅,食食下有d硬物(垃圾)係個口度,吐出黎係幾塊白色物體,已經冇晒心機同埋期望,跟住既海蔘,雞,小籠包,炒飯,魚全部都普通冇驚喜。身穿啡色衫的侍應服務態度好好,經常同我地換茶及好有禮貌,但穿西裝的侍應(可能高級d)整晚係度講是非(從佢地既眼神就知道佢地講緊邊檯客),可能我地都係目標之一最後到甜品,個濘濛雪萉好好味,但到埋單,穿西裝侍應竟然先後拎兩張唔同價錢的單據叫我朋友簽名,如果唔係我朋友睇清楚就真係..............埋單二千四百幾,我深信係北京道一號是但搵一間食肆服務態度好過佢!