2020-01-22 44 浏览
喺台灣嘅時候最鍾意去鼎王食火鍋,高級享受!香港呢間鼎王比台灣貴,但環境同食飯質素,仲有服務都唔錯我哋叫咗鴛鴦湯底,即係酸菜白肉同埋麻辣鴨血酸菜白肉揀咗中酸,食落係帶有少少酸味,又唔會好嗆口,幾開胃!而我最愛嘅鴨血麻辣湯底竟然可以揀「走油」女人恩物呀!!食落去真係好似冇平時麻辣湯底咁油膩,而且每一舊鴨血都有大塊又滑,豆腐都好吸汁侍應好好,每次見到我哋食到差唔多就會自動再添鴨血同豆腐仲有酸菜,唔使自己叫咁尷尬醬汁有兩款,一款係豉油加醋,另一款係腐乳,我比較鐘意後者,因為少有,感覺幾新鮮火鍋材料其實唔係點左好多,有牛柏葉、牛丸同埋肥牛牛柏葉幾爽口特級牛肉睇起上黎脂肪唔多,本身好驚佢好嚡口,不過店員溫馨提示叫我地滾4-5秒就食得,我就滾到佢岩岩好粉紅色,食落真係幾嫩口,牛味又重最驚喜係呢一碟黑椒濃汁牛丸可以算係食過最好味的牛丸 平時食凍肉店的牛丸係爽口,都有牛味; 而呢一款係有牛味之餘,仲有少少牛肉汁滲出黎,好香好好食最後飲番杯水蜜桃紅茶解油膩感好滿足的一餐。一開始覺得價錢略貴,但因為佢無限添加鴨血同酸菜,唔係叫好多野食都 夠晒飽,抵番晒!
我哋叫咗鴛鴦湯底,即係酸菜白肉同埋麻辣鴨血
而我最愛嘅鴨血麻辣湯底竟然可以揀「走油」

火鍋材料其實唔係點左好多,有牛柏葉、牛丸同埋肥牛
牛柏葉幾爽口

最驚喜係呢一碟