2020-03-27
鼎王岩岩開果時黎排過隊,當日問佢地reception可唔可以訂下星期嘅枱,地嘅回答係餓等好驚喜的。因為我認知入面只有過時過節嘅幾星級的酒店,先會要早成個幾兩個月訂枱。今日終於畀我有機會朝聖一下呢間令人為之瘋狂嘅台式火鍋店。首先入到去,因為疫情嘅關係,店員幫我地量體溫,畀自家信封我地放口罩,仲要好勤力提我地要消毒同消毒落單用嘅ipad。睇到佢地咁努力,我好安心。我地點左個鴛鴦湯底,酸菜同麻辣湯底。佢地嘅鴨血、豆腐同酸菜都係可以無限添加。佢地嘅豆腐係有少少老水嘅味道,質應比較實淨,而鴨血就係爽脆type。兩款食材都好低卡,唔會太過有負擔感。如果想食香口野,可以點埋佢個老油條,浸湯泡到軟軟地,一口咬落去就係雙重享受。食完老油條就可以食多少少酸菜幫助下消化。每次店員見你食到差唔多/你要求下,佢於會拎住一個細鍋黎幫你加。每次加餸,佢都會好小心,唔會畀湯陣到你。小心嘅程度同出面打邊爐伙記為快手加完了事嘅手法好唔同。