2016-07-11 1576 浏览
和一班朋友識左十年,想有個十年聚會,大家叫我搵餐廳,我就找到這間,因為這間餐廳有任食蒸海鮮,又在旺角旺區,所以特意來試一次。本來對這間酒樓都沒有太大期望,只是覺得唔限時,在旺角已經絕跡。我地比較早到,所以唔太多人,經理很好,介紹酒樓的格局和食品的種類比我地知。可能見我地好似遠度而來,所以特別好招呼。我們點了蒸海鮮任食,海鮮可點五款,其他可以任點任食,還有龍蝦和龍躉任選一款。我們一致認為要龍躉比龍蝦更適合,因為龍蝦不知夠唔夠四位食。以下便是本日我們吃的:龍躉分量十足,很抵食,四人有一條,分開兩碟,雖然唔算太新鮮。基圍蝦都幾新鮮,每人大約兩隻左右貝殼類都可以,不過有一部分開唔到,不過同佢講,佢地會換返比你,都唔會點不滿。肉丸是自己打做的,唔係買即貨,好有誠意。除了即點的蒸火鍋,還有些熟食,可以挑選,大部分是前菜,可以在等候蒸的時間吃一點。最後當然要試這個充滿海鮮味的排骨粥,很錦、排骨很多,朋友話見佢落左一碗排骨呀!

我們一致認為要龍躉比龍蝦更適合,因為龍蝦不知夠唔夠四位食。

以下便是本日我們吃的:
龍躉
基圍蝦
基圍蝦都幾新鮮,每人大約兩隻左右
海鮮(部分)
雜食(部分)
肉丸是自己打做的,唔係買即貨,好有誠意。
蔬菜(部分)
熟食