2023-03-07 47 浏览
粗店燒烤呢一間係喺豉油街嘅地舖,專門食燒烤,經過門口真係好香!又因為疫情好耐無番過大陸食串串燒烤,就來食啦~ 雖然係一間燒烤店,但又唔會好大浸油煙或者好污糟嘅感覺,整體來講裝修幾新穎同乾淨,坐嘅地方都好闊落!一坐低店員首先會幫你加辣椒粉同埋孜然粉,咁你一陣食串燒嘅時候就可以根據自己嘅喜好再加調味料,同埋枱上面有一個長方形嘅木盤,下面會有兩個小小嘅酒精燈,店員點火之後跟住塊板就會有保溫嘅效果,一陣就會放啲串燒上去~ 燒烤方面:叫左羊肉串 $28、雞中翼$24、雞腎$24、烤茄子🍆$42、土豆🥔片$14、虎皮尖椒$16肉就一定要叫,如果本身食羊肉嘅話我都幾建議食羊肉串,因為佢肥瘦適中,唔會乾柴,羊肉燒完逼出嚟嘅油脂好香好有滿足感,食落唔會有膻味亦都唔會韌!雞翼個皮燒至微焦,一咬落去脆卜卜,入面唔會乾,加埋孜然粉嘅味道非常之夾!蔬菜方面一定要叫青椒🫑,虎皮尖椒燒得岩岩好,燒完會有甜味!微辛嘅感覺加埋羊肉食都幾夾,唔怕辣可以叫啊!茄子🍆原條切開兩半上,加埋上面滿滿嘅蒜蓉辣椒蔥,用叉輕輕一勾食落一疏疏,軟綿綿,好多汁!另外仲加左錫紙卜卜蜆 $56,卜卜蜆全部都開殼,唔會有唔新鮮嘅情況,滿滿湯汁,
粗店燒烤

另外仲加左錫紙卜卜蜆 $56,卜卜蜆全部都開殼,唔會有唔新鮮嘅情況,滿滿湯汁,食蜆嘅時候用手拎起一面,咁啲湯汁可以連埋蜆一齊食,配搭胡椒嘅味道好開胃,又唔會過分重口味掩蓋左海鮮嘅鮮味!

小食就叫左椒鹽魷魚鬚$38,呢個就偏台式味道,唔似平時港式大排檔嘅做法,調味不錯!朋友去邊度都要食嘅炸饅頭$18,外脆內軟加埋煉奶無得輸!

最勾起以前返大陸食嘅就係麻辣燙$48,入面有好多料,食串燒比較乾身嘅時候可以叫埋來一齊食,有菜、芽菜、豆卜、豬紅、鵪鶉蛋等等都幾豐富,味道冇想像中咁辣,唔飲嘢食都冇問題!入面仲有薯粉吸晒啲汁好食!如果菜單上面可以寫埋有乜嘢材料就更加好啦!

主食我地都叫左一個粗涼麵$48,涼面口感好好面唔會過完掃晒啲調味料上面鋪滿蛋絲、蘿白絲、青瓜、芝麻等等,口感清爽豐富,配合串燒重口味嘅燒物嚟講都幾唔錯!

兩個人食到十分之飽,最後$400唔使🤣, 有種好似疫情前返大陸食串燒嘅感覺,同埋最貼心嘅真係有烤盤保溫,咁就可以一邊食一邊慢慢傾,因為一凍軟左口感真係差好多,坐得舒服唔會同隔離台太近,一班人想傾吓計食下野都幾推薦!