2009-03-23
星期六晚同幾個朋友仔去ifc睇戲, 諗住開場前不如上蘭桂坊搵飯食. 行下行下見到近花店位置既加洲大廈門外有張poster大大隻宇寫住20%off, 幾大無蝕低, 走上去間餐廳度問. 原來佢地個8折優惠係晚上8點前埋單就有….咦, ok喎, 反正我地7點9開場, 點都會8點前走到.既然有8折, 梗係叫海鮮食啦. 我地點左有: 拼盤(有魚餅,春卷,芒果牛油果米卷) . 黃咖喱雞配旦麵, 燒大頭蝦, 香茅炒海鮮, 蕉葉燒龍脷魚. 其實我地好想點泰式辣椒炒蟹, 事關$228隻蟹有成斤重, 好抵. 不過最後因為在座有人對蟹敏感, 無計啦!講番我地點左既菜, 最令我印象深刻既係咖喱雞配旦麵$128, 有fusion feel, 東南亞既咖喱配中式粗麵, 估唔到配搭出黎都幾好味. 我地係咁將d咖喱汁撈麵, ichiban!燒大頭蝦$138有1隻大過部i-phone(約莫8吋)既大頭蝦開邊燒, ok啦!至於個蕉葉魚, $138都幾大條, 味道中規中矩, 算抵食.由於間餐廳叫Thai Lemongrass, 我地為應景叫左味香茅炒海鮮. 少少辣, 香茅配出黎效果幾香. 海鮮用料有蝦, 青口
由於間餐廳叫Thai Lemongrass, 我地為應景叫左味香茅炒海鮮. 少少辣, 香茅配出黎效果幾香. 海鮮用料有蝦, 青口, 帶子, 魷魚, 魚塊, 普遍大路用料.
飯後4眼經理哥哥仲送左個生果盆同埋三色雪糕(黑芝麻, vanilla & 芋頭), 不過班友仔太快食晒我影唔切相.
是晚埋單$8xx(8折後), 5個人平均$16x, 以蘭桂坊食肆來說$200有找好抵食.