2018-02-15
元朗真係越黎越多好嘢食,日本餐廳都開咗唔少,我個朋友發現呢間壽司🍣小店,所以我同佢就約食午餐同品嚐新鮮嘅Omakase。呢間小店唔太難搵,西鐵站出黎行十多分鐘就到,問口簡約和風加上店名非常清楚。我哋十二點幾去到人唔算太多,我哋就安排坐喺對住壽司師傅嘅bar枱,我感得食omakase要睇住師傅👨🏻🍳整先正同特別有feel嘅!😋先黎一杯熱茶🍵同頭盤,有醬油漬安康魚肝同茶碗蒸蛋。我感得魚肝質感軟滑好似鵝肝慢慢係口裏面融化,但又一D腥臭味都冇。而茶碗蒸都係滑到好以水咁,裏面有蝦同𩶘魚魚春,好特別又有鮮味。之後見師父開始發功,先黎兩件玉子蛋,跟住我嘅十件壽司就開始上場,先黎係䲞魚同帆立貝,帆立貝🐚多大隻,師傅加咗口綠茶粉喺上面,食特別清新。鰤魚好鮮味,師傅嘅調味剛好。而白飯魚軍艦對我黎講係幾新鮮,因為我未食過生嘅白飯魚,滑滑地幾得意又好有鮮甜味,好鐘意有絲絲嘅柚子味,好清新。赤身🍣就唔駛點介紹啦,師傅加咗D醬油同芝麻已經好正好perfect 啦!我喺唔鍾意食蝦同極之怕蟹膏嘅人但都覺得呢個combination 唔錯,甜蝦🦐鮮甜加上蟹膏🦀甘香清甜,一D都唔腥呀,正!我感十件壽司🍣最特別就係呢件魷
我感十件壽司🍣最特別就係呢件魷魚🦑,師傅花咗好長時間調味同幫佢扮靚,裏面有䔝穌葉上面有綠茶粉同柚子粒粒,味道好味又特別。三文魚子軍艦D三文魚子好多又好新鮮,咬落好脆、一粒粒喺口入面爆開,好鮮甜。師傅用醬油漬過又唔太咸。👍🏻
之後當然到重頭戲海膽出場啦,呢個造型嘅海膽壽司我第一次見,有勁多海膽,食落有幸福嘅感覺😍!😋當然唔少得靚仔嘅拖羅啦,師傅已經加咗醬油,一口食落去,好正好好味,勁滿足!🤩😌
最後仲有熱辣辣嘅味噌湯同抺茶蕨餅!🍵