之前講左去公和荳品廠食豆花同煎釀豆腐,今日講下另一間係OPENRICE同樣係人氣星級食店,同樣位於深水埗,名叫「芽壯城越南牛肉粉」嘅越南食店。首先,環境方面認真麻麻,可能位於於街市熟食檔嘅關係,格局好70年代日舊失修FEEL,地下唔太乾淨+四圍都係積水……見到咁嘅格局原本想走,但一場來到又想試下個越南粉係咪真係咁正,所以當乜到睇唔到直接殺過去牛肉粉個檔位度。現場大概有20間熟食檔,以芽壯城最多人幫襯。睇一睇餐牌,價錢真係好抵!粉類、飯類都係$30度,重要送埋飲品,呢個價錢係大X樂、美X叫個焗豬扒飯都唔得。芽壯城最出名嘅係招牌牛肉湯河同越南滴滴咖啡。因為唔太肚餓,所以最後叫左個MINI SET,既可以食到牛肉湯河,又可以試返杯越南滴滴咖啡。一碗MINI牛肉湯河+一杯滴滴咖啡都只係$24,價錢方面真係完勝。味道方面呢,牛肉湯河的味道令我有D失望。= =;牛肉粉的湯和牛肉很一般,同其他越南湯河店的冇乜分別,欠缺驚喜。可以因為在OPEN RICE睇到好多人賺,所以對佢滿懷期望,結果期望越大,失望越大。至於滴滴咖啡OK好飲,咖啡從杯上的銀色器皿慢慢滴漏落杯中,再加上適量的煉奶,咖啡香味四濺,入口
之前講左去公和荳品廠食豆花同煎釀豆腐,
今日講下另一間係OPENRICE同樣係人氣星級食店,
同樣位於深水埗,名叫「芽壯城越南牛肉粉」嘅越南食店。

首先,環境方面認真麻麻,可能位於於街市熟食檔嘅關係,
所以當乜到睇唔到直接殺過去牛肉粉個檔位度。

現場大概有20間熟食檔,以芽壯城最多人幫襯。
睇一睇餐牌,價錢真係好抵!
粉類、飯類都係$30度,重要送埋飲品,
呢個價錢係大X樂、美X叫個焗豬扒飯都唔得。
芽壯城最出名嘅係招牌牛肉湯河同越南滴滴咖啡。
因為唔太肚餓,所以最後叫左個MINI SET,
既可以食到牛肉湯河,又可以試返杯越南滴滴咖啡。

一碗MINI牛肉湯河+一杯滴滴咖啡都只係$24,
價錢方面真係完勝。

味道方面呢,牛肉湯河的味道令我有D失望。= =;
牛肉粉的湯和牛肉很一般,
同其他越南湯河店的冇乜分別,欠缺驚喜。
可以因為在OPEN RICE睇到好多人賺,
所以對佢滿懷期望,結果期望越大,失望越大。
至於滴滴咖啡OK好飲,咖啡從杯上的銀色器皿慢慢滴漏落杯中,
再加上適量的煉奶,咖啡香味四濺,入口香濃嫩滑,啱哂我呢個咖啡精。^^
總括來說,LAM LAM脷指數有6粒星呀(10星滿)。

2013-05-12