2025-02-03
最近在旺角鬧市發現了一間好「隱世」的台灣菜餐廳。經過門口看,會以為只是一間酒吧,但原來日間是經營台灣菜的小店,夜晚才變為酒吧。這間台灣菜剛開業一個月,店內環境寬敞,座位幾舒適;老闆娘細心介紹招牌菜,服務好好;而且食物飲品都高質,值得推介👍🏻.我們叫了〈炙燒控肉滷肉便當〉、〈小份鹽酥雞+小碗滷肉飯〉、〈海苔肉鬆起司雙蛋蛋餅〉及飲品〈凍頂烏龍奶茶〉。.炙燒控肉滷肉便當 —控肉是指用豬五花腩以醬油、糖及香料用細火煮至軟熟而成。這裡的控肉很香,尤其邊位燒得焦香,肥瘦均勻,肉質腍滑;滷肉份量很多,有肥有瘦,一啲都唔柴口;有溏心蛋及青瓜絲伴碟,隻蛋好食!青瓜絲清爽解油膩感;加埋佢個滷水汁好味,送飯一流。.小份鹽酥雞+小碗滷肉飯 —雖然係「小份」但其實份量不算少,滷肉及飯量都夠飽;鹽酥雞件都多,有8-10件!炸得超鬆脆!!完全唔油膩,唔會食到成口油,雞肉嫩滑又夠 juicy!鹽酥雞非常出色!😋.海苔肉鬆起司雙蛋蛋餅 —這個蛋餅非常邪惡!有好多肉鬆同紫菜!!每啖都好多餡,好香紫菜味,配埋熔咗嘅芝士,每一啖都好滿足!🤤.凍頂烏龍奶茶 —烏龍茶配奶茶,好特別又好好飲!兩者味道都好出,一入口先飲到烏龍茶香
炙燒控肉滷肉便當 —
控肉是指用豬五花腩以醬油、糖及香料用細火煮至軟熟而成。
這裡的控肉很香,尤其邊位燒得焦香,肥瘦均勻,肉質腍滑;
滷肉份量很多,有肥有瘦,一啲都唔柴口;
有溏心蛋及青瓜絲伴碟,隻蛋好食!青瓜絲清爽解油膩感;
加埋佢個滷水汁好味,送飯一流。
小份鹽酥雞+小碗滷肉飯 —
雖然係「小份」但其實份量不算少,滷肉及飯量都夠飽;
鹽酥雞非常出色!😋
海苔肉鬆起司雙蛋蛋餅 —
這個蛋餅非常邪惡!有好多肉鬆同紫菜!!
凍頂烏龍奶茶 —
烏龍茶配奶茶,好特別又好好飲!
兩者味道都好出,一入口先飲到烏龍茶香 ,之後有好濃嘅奶茶味,微糖,唔會太甜 ,我覺得比坊間嘅台式奶茶更好飲👍🏻
日間雖然是經營台灣菜,但店內的娛樂設備,例如唱K、桌球、飛鏢機都可以隨時享用,可以邊食邊玩。
無論係2個人嚟撐枱腳,或一大班朋友嚟聚會都係唔錯嘅選擇。