年尾加人工又出花紅,要好好慶祝一下!相約好朋友到位於長沙灣既second bite大吃一餐!位置有一點偏遠,離地鐵站10分鐘路程左右。跟住google map行,終於見到啦!係OpenRice 訂枱時擺左烏龍,訂左一位所以剛到時只有高枱available,不過staff 們好貼心,一有坐位就馬上幫我地轉位。一坐底就開左枝甜酒先,朋友同我都不是好酒之人,不過開心嘛,點都要飲返一兩杯既!環境不大,但是雲石枱同裝飾都好靚!入少少仲有一張大長枱,相信一大班朋友餐敘,second bite都是一個不錯的選擇!得2個人,所以叫左3樣野就收手。很驚喜!所有食物都好高水準!真係估你唔到呀!第一道上枱既係芝士流莎粟米Staff 會問你洗唔洗影張相先,影完相就會拎返入去幫你地切好先再上枱,服務好貼心!叫個陣都好奇點解叫流莎,唔通d芝士溶曬所以叫做流莎粟米?原來唔係!係因為佢加左咸蛋黃芝士粉,芝士醬加上咸蛋黃蓉,同粟米真係好夾!同友人好快就KO左佢好快另外2道就到了,不得不贊這兒的上菜速度。噹噹噹!龍蝦nachos!龍蝦已幫你起埋肉,一粒粒龍蝦肉混著各種醬同墨西哥脆片一齊食,好吃! 2隻大龍蝦鉗入面有肉架,

係OpenRice 訂枱時擺左烏龍,訂左一位

環境不大,但是雲石枱同裝飾都好靚!

第一道上枱既係芝士流莎粟米

叫個陣都好奇點解叫流莎,唔通d芝士溶曬所以叫做流莎粟米?

原來唔係!

係因為佢加左咸蛋黃

好快另外2道就到了,不得不贊這兒的上菜速度。

噹噹噹!龍蝦nachos!

2隻大龍蝦鉗入面有肉架,點這一道菜記得問staff拎開鉗器開左佢黎食呀!啖啖肉

Nachos 分量好多,2個人食到後面已經停曬手食唔曬。如果多d人一齊share應該會更好~

另一道係羊架,呢道係最驚喜既一道!

前幾日係另一間西餐廳叫medium既羊架,但係切開全部都係血水同紅色

真係好想食羊,所以食次要再挑戰medium既羊架!second bite無辜負我地,熟得剛剛好,完全無羊騷味,肉質仲好嫩,好吃!羊架底下仲有一大顆焗得好軟好香既蒜頭,我同朋友都係蒜頭fans,食左大半個

食完之後我同朋友繼續留底吹下水傾計,其間staff們都好主動不停過黎加水同收走d碟,即使其他枱走曬得返我同朋友2個仍係位高談闊論都無話俾壓力要我地走

Second Bite 值得再黎!
2019-01-04