2020-11-17
「生活需要要點儀式感。」拍拖拍耐左,好多時去既餐廳、食既野黎黎去去都會係果幾間,好多野都習慣左咁。但係為左唔好令彼此覺得悶,有時我同👦🏻都會特登揾啲未試過既餐廳,去約會食下飯,保持愛情既新鮮感🥰.雖然成日係荃灣食野,但我地就好少行去沙咀道果頭啲餐廳。今次就揀左間睇落好有情調既小酒吧食晚飯。.一入到餐廳見到bar枱好多乾花🌸覺得好特別又靚😍因為好少bar會放乾花嘛,好文青咁🤣一開始我以為只係店舖裝飾,但後來發現原來唔係!佢既seasonal cocktail用花黎做主題,啲cocktail會用花係裝飾,好少女❤️不過我同👦🏻唔係好飲得,所以只係叫左一杯小酌一下~.🔸Kiss the Rose 🌹 $78一上碟完全心心眼😍杯邊既乾花好靚,杯cocktail仲要係粉紅色,擊中左我既少女心🤣 cocktail好易入口,算係温和而且偏甜既酒,帶有好淡淡既玫瑰香,就算唔太好酒既我都覺得幾鐘意☺️.🔸Happy Ending依杯係mocktail黎~ 加左左熱情果同菠蘿汁,酸酸甜甜清新好飲!.🔸香煎帶子大蝦泰式田園沙律依個好有驚喜!食落去係泰式酸辣甜味,沙律中嘅紅蘿蔔絲及青瓜絲都食到有漬淹過,超級開胃!
不過我同👦🏻唔係好飲得,所以只係叫左一杯小酌一下~
🔸Kiss the Rose 🌹 $78
🔸Happy Ending
🔸香煎帶子大蝦泰式田園沙律
依個好有驚喜!食落去係泰式酸辣甜味,沙律中嘅紅蘿蔔絲及青瓜絲都食到有漬淹過,超級開胃!有柚子肉令沙律更清新,而且仲有羽衣甘藍😍沙律加入花生碎,成件事多左crunchy 同香口既感覺,帶子與大蝦都煎得岩岩好,好食✨
🔸松露什菌意粉 $108
上碟時已經好香!! 一入口滿滿松露香,跟住先再有cream既奶油香,整個意粉都掛左好多汁好夠creamy,不錯😆唯一少少挑剔係如果意粉可以更加煙韌就perfect 了😛
🔸新鮮蟹肉蟹膏意大利飯$138
意大利飯煮到啱啱好,好有咬口~Risotto 整體好creamy,加入蟹膏令成個飯多左層鮮味,面頭仲有新鮮蟹肉😍同👦🏻一人一啖japjapjap咁食曬成個都唔太漏,都不錯~
今次本來想再嗌下小食飲下野,不過慢慢食下傾下都有點夜🥺唯有下次再戰!依間bar無論食物定飲品都幾高質有驚喜,值得encore啊🥳
Ps.懶豬好少好少會即日出post!依個post搶閘即日出,證明對我地黎講都幾impressive !!🤣