2022-09-03
唔知點解感覺黃埔花園附近都係比較灰白為主調,所以上次行過呢度見到呢一間以靛色為主調嘅餐廳都幾搶眼😂後尾研究發現原來呢一間係食葡國菜,今次同朋友過嚟係食佢哋嘅Amor傳統葡國經典菜式二人套餐 ($288)🫶🏻第一份登場嘅頭盤就係蟹黄温泉蛋shooter2杯🥚店員上菜嘅時候提醒我哋撈勻先好食,因為最底部有勁~多蟹膏🦀 食落去真係好香🥰香蒜牛油鮮茄葡國腸炒小八爪魚份量都好多,蕃茄汁都幾夾🐙葡國蜜汁黑椒燒風鱔2件個皮烤得微微脆,風鱔肉厚又夠肥美,食落都冇骨🤩葡國烤乳豬驚為天人,個皮真係烤得啱啱好,豬手肥瘦適中,唔會好似中式乳豬咁肥膩🤍乳豬入邊用咗少少葡國醬汁調味,所以食落去更加香口😋呢個真係好正😚 板煎元貝龍蝦汁葡國燉飯食落去feel到龍蝦汁係真材實料,好自然,而且應該冇用味精食完都唔會口渴🥳 跟餐嘅水果紅茶都幾清新,最底仲有啲chia seeds增加口感😛呢到仲有salad bar,可以自己用生菜、車厘茄、青瓜、紅菜頭等組合,係隔離揀唔好嘅醬汁,仲有一啲預拌好嘅薯仔沙律,食落沙律菜新鮮爽脆,基本上要乜都有🥗仲有加$38可以係甜品櫃揀蛋糕/macaron,絕對係所有有兩個胃嘅人嘅福音~但個日食
整體來講呢間葡國菜都幾有驚喜🥳唔怪得知晏晝都有咁多人過嚟食🤣環境亦都幾光猛闊落,服務都算唔錯,如果喺附近住嘅街坊都不妨過嚟一試😛