2019-04-19
🔎尖沙咀堪富利士道8號格蘭中心地庫「有驚喜的鐵板燒放題」- 鉄人大盛早前睇左好多報導都介紹呢間新開嘅鐵板燒放題店,於是同友人一於潮聖下,試下好唔好食!晚市放題分3個時段,每段2小時,任何時段一律HK$328+10%!黎到先知原來唔係一定會有得坐鐵板燒枱,職員話鐵板燒枱都係俾一大班人,所以我地就被安排係普通枱,冇得係鐵板燒枱,可能要係訂枱request下啦!店員同我地講第一輪刺身唔洗叫,由餐廳安排!刺身黎左,有乾冰伴碟,好有仙氣!而款款都係厚切,仲要好新鮮,最愛帶子刺身跟牡丹蝦,兩者都好肥美,估唔到連拖羅都有,刺身控唔夠嘅可以再叫! 之後叫了鐵板燒物,鐵板燒共10款菜式,最欣賞燒汁一口牛,因為牛肉粒厚切,炒得軟韌度適中,唔會過熟,亦很重牛味!仲有葱花牛肉,牛肉包住葱花,很香口,吃起來不會感到油膩,肉質軟嫩,又不失咬口!還有鐵板羊架,羊架算大隻,見到外帶焦香,但內里卻是呈粉紅狀態,羊架夠大隻肉嫩,相當高質。鐵板菜式還有法式鵝肝配多士,鵝肝是厚切,吃多就比較膩了。而雞扒肉質嫩滑,泰式醬汁惹味,令味道更加出色!除了鐵板燒,仲有串燒,個人覺得鰻魚好好味,大塊多肉,沒有腥味,很香口,配上鰻魚汁更惹
「有驚喜的鐵板燒放題」- 鉄人大盛
除了鐵板燒,仲有串燒,個人覺得鰻魚好好味,大塊多肉,沒有腥味,很香口,配上鰻魚汁更惹味。個牛油燒扇貝,燒得岩岩好,彈牙爽口,唔會燒都過哂火,又夠牛油香!仲有菠蘿、翠肉瓜、一口薯、杏鮑菇。
飲品都係任飲,可自行到飲品櫃揀自己鍾意嘅飲品!仲見到有雪糕櫃,皆因是Häagen-Dazs杯裝雪糕任食,同埋味道都很多,連香蕉味都有!
PS:呢到冷氣真係好凍,有需要記住帶外套,不過都明,如果唔係間餐廳就會好焗了,因為有鐵板燒!
🍽8/10