2015-08-05
上年冬天就已經應承左媽咪會帶佢去牛陣食日式火鍋,然後一直拖拖拖,拖到而家夏天都到埋先兌現到承諾。所以今日專登準時收工,趕番去屋企附近個牛陣攞位。本來以為食飯時間實要等位等好耐,好彩只等左十幾分鐘左右就已經有得入座。為左俾媽媽食真正嘅日式火鍋,於是點左最具代表性嘅壽喜燒。日式火鍋同中式火鍋最大嘅區別都係湯底同和牛,如果無左呢兩樣野我覺得兩者係無咩分別。火鍋配菜選擇無咩特別,來來去去都係菇、菜、丸之類。唯一比較特別係有咖哩飯同haggendazs 雪糕!兩個我都超鍾意食,如果唔係因為放題食飯唔抵,我都想食多幾碗咖哩飯同雪糕。至於牛陣的肉,果然無令我失望。牛肉真係好新鮮,好好食!牛味重但又唔會好騷。雪花分布得好靚,連食神媽咪都豎手指公讚好呀!總括而言,呢餐食得好開心好滿足。
题外话/补充资料:
其實今日媽咪係想拒絕我,因為驚太熱,唔想食到成身汗。但好彩牛陣個冷氣開得夠行,所以我地全程都食得好開心!^ ^