2017-07-04 314 浏览
友人相约于呢区黎个饭聚, 呢间系佢之前食过向我推介, 店内面积唔算大, 昏暗灯光配以木制餐桌椅, 似走工业风格!见到个餐厅名有Coffee呢个字都估到店主应该会系一个咖啡爱好者, 其中一幅墙写上呢组字句就令我更加相信我既推断系正确! 侍应送上餐牌, 食物种类大致分头盘, 沙律, 主菜, 意粉/饭类, 甜品及饮品, 基本上全套西餐用餐项目都包括晒系度!将纽西兰青口, 以茴香, 罗勒, 意大利蕃茜, 茴香酒汁一齐煮既呢客菜就成为今晚既头盘, 每只青口都算几饱满, 排列整齐地上菜, 口感几有咬口, 食到青口味, 个汁味道带点咸鲜味, 两者系几夹!估唔到系呢间西餐厅会出现呢客泰式青芒果沙律(加鸡肉另加$20), 将青芒果, 青瓜, 甘荀及鸡肉切丝, 再洒上香脆花生碎, 内里仲有金不换丝一食就知系泰式沙律, 甜酸味道, 咬落各种配料都系口感爽口, 最正系鸡肉唔嚡口, 好岩呢种闷热天气食, 开胃又醒神! 主菜系呢客烧本地鲜鱼柳配烧波士顿龙虾半只伴香蒜牛油汁, 摆盘精美, 雪白龙虾肉配上橙红色龙虾籽, 份外迷人, 肉质颇弹牙; 件鱼柳薄薄一片烧得皮脆肉嫩, 食落有少少咸鲜味, 好好味; 另外个香蒜

纽西兰青口

泰式青芒果沙律(加鸡肉)

主菜系呢客烧本地鲜鱼柳配烧波士顿龙虾半只伴香蒜牛油汁, 摆盘精美, 雪白龙虾肉配上橙红色龙虾籽, 份外迷人, 肉质颇弹牙; 件鱼柳薄薄一片烧得皮脆肉嫩, 食落有少少咸鲜味, 好好味; 另外个香蒜牛油汁搽左落个食材到先烧, 增加佢既诱人程度!
烧本地鲜鱼柳配烧波士顿龙虾半只伴香蒜牛油汁

为左增加饱肚感, 叫左呢客红酒慢煮牛尾烩意大利饭, 讲真要煮好食意大利饭真系唔容易, 要控制佢既软硬程度都颇考厨师既经验, 呢客可算系合格之上, 饭粒完全索左个酱汁味道, 食落充满牛肉味道, 而配料亦都包含萝卜及甜椒粒, 加添香甜味; 件牛尾虽然得一件, 但可能就系物以罕为贵, 要你记住佢浓香牛肉味及肉质, 红酒煮牛尾从来都系好拍档!
红酒慢煮牛尾烩意大利饭

食到呢度, 当然唔少得要埋甜品啦, 呢客系餐厅招牌甜品 : 咖啡煮啤梨配朱古力金宝及开心果碎, 卖相靓仔
咖啡煮啤梨配朱古力金宝及开心果碎

原个啤梨以咖啡煮, 咖啡香味渗入去啤梨, 切开系"内藏"雪糕, 食落有香甜多汁啤梨口感, 再加上甜美雪糕及香脆开心果碎一齐食, 几重口感, 滋味无限及带来惊喜㖞!

呢间餐厅以咖啡为主打, 梗要叫返杯Cappacino同绿茶Latte, 两杯入口感觉细滑, 食完呢餐再慢慢享受咖啡, 沉醉于店内播住既轻快歌曲, 慢活一晚............................
用餐时段
泰式青芒果沙律(加鸡肉)
烧本地鲜鱼柳配烧波士顿龙虾半只伴香蒜牛油汁
红酒慢煮牛尾烩意大利饭