2021-03-16
齋啡 Vego Coffee位於佐敦嘅一間純素cafe,唔單止食材係素食,連飲品都係用燕麥奶。餐廳係採取自助形式,客人自己搵位,再去隔離鋪order自取。店舖嘅裝修好靚,全部嘅枱櫈都係木製,而且仲有幾個打卡位,坐得都好舒服。酸種麵包套餐▫️FIG&AVOCADO SOURDOUGH 無花果,牛油果,蕃茄,火箭菜及牛油果牛油麵包偏向有咬口,配上好多新鮮食材,而牛油果牛油令到成個味道更加豐富墨西哥卷/比高包套餐▫️ PORTOBELLO&CHEESE BAGEL SET大啡菇,芝士,他他汁,蕃茄,青瓜,羽衣甘藍,生菜呢個係自製手工Bagel,可以揀原味或者竹炭,最後揀咗比較特別嘅竹炭,bagel係有烘過,所以表面係脆脆地,就咁食個bagel都好食😋 而大啡菇好Juice,冇諗過配埋一齊食都咁夾。SMOOTHIE ▫️Avocado ▫️Matcha Red Bean飲品唔會好甜,味道略為淡,但食完甜品飲,反而覺得啱啱好。SWEET▫️Gluten free chocolate cake ▫️Daily vegan cake (Earl Grey)兩個甜品都好食,個人鍾意伯爵茶多啲,比較冇咁甜,鍾意食甜
酸種麵包套餐
▫️FIG&AVOCADO SOURDOUGH
無花果,牛油果,蕃茄,火箭菜及牛油果牛油
墨西哥卷/比高包套餐
大啡菇,芝士,他他汁,蕃茄,青瓜,羽衣甘藍,生菜
SMOOTHIE
▫️Avocado
▫️Matcha Red Bean
飲品唔會好甜,味道略為淡,但食完甜品飲,反而覺得啱啱好。
SWEET
▫️Gluten free chocolate cake
兩個甜品都好食,個人鍾意伯爵茶多啲,比較冇咁甜,鍾意食甜嘅人應該會幾鍾意 朱古力蛋糕。