2022-10-02
多謝法國Handsome 的🌟安排可以等我哋一試城中最新泰國餐廳Plaa , 體驗一下呢種我認為有法式X 日式 X 泰式元素餐廳的做法,某啲菜式會用上刺身配搭泰式香料及伴菜加法式擺盤,法國QOL指導配上 Pavilion Blanc 2014 中和泰式香辣,minerality , oyster shell 完美地與這些前菜結合一起達致另一個境界其中一道菜式Gaeng Som 係我個人最印象深刻的 : 用上泰國瀨尿蝦「雖然係雪」但係都食不出強烈雪味,懶人食法「走殼」、啖啖肉,配上冬陰功醬汁、淡淡的微辣而又保持到瀬尿蝦的鮮味,加上自家製🧈Brioche, 絲絲酥香配上自家製冬陰功牛油,馬上變身「麵粉超人」鯨吞 ,「爽皮」、另外一道Neua Massaman : 慢煮二十四小時牛面珠,正常一定淋到不得了,佢好味的地方係唔會過淋,有些微咬口,感覺好似鋸扒一樣,配上自家製泰式辣醬及用上羊肚菌讓墨魚膠作為配菜、食指大動 , 雖然友人覺得醬汁有點過辣,我自己也能接受、法國QOL出埸介紹用Anne Gros Echezeaux Lea Loachaussese 2016 配,本人飲酒只是N 班,未能
其中一道菜式Gaeng Som 係我個人最印象深刻的 : 用上泰國瀨尿蝦「雖然係雪」但係都食不出強烈雪味,懶人食法「走殼」、啖啖肉,配上冬陰功醬汁、淡淡的微辣而又保持到瀬尿蝦的鮮味,加上自家製🧈Brioche, 絲絲酥香配上自家製冬陰功牛油,馬上變身「麵粉超人」鯨吞 ,「爽皮」、另外一道Neua Massaman : 慢煮二十四小時牛面珠,正常一定淋到不得了,佢好味的地方係唔會過淋,有些微咬口,感覺好似鋸扒一樣,配上自家製泰式辣醬及用上羊肚菌讓墨魚膠作為配菜、食指大動 , 雖然友人覺得醬汁有點過辣,我自己也能接受、法國QOL出埸介紹用Anne Gros Echezeaux Lea Loachaussese 2016 配,本人飲酒只是N 班,未能飲出red berry , raspberries , 「夾」就得啦「笑」
整體而言我覺得以泰菜論泰菜而言全個體驗十分有趣,可以一試
Giraud AY MV16
Pavilion Blanc 2014