2019-07-06 178 浏览
聽講上環最近有間中菜佢出咗點心放題,就帶埋朋友仔一齊去試吓。我哋book咗12:00去,個場大約半滿,。睇佢張Menu食物種類唔算少,然後發現原來每位入場都已經會包一客鮑魚酥同埋花膠灌湯餃,睇落好似幾吸引咁。由於今次食物種類太多,我就唔一一介紹,揀幾款我認為做得最好嘅出嚟講啦。先講下個鮑魚酥,雖然個擺碟唔係咁靚,但係食落去味道真係唔錯!面頭個汁有少少似叉燒酥嘅感覺,鮑魚係淋身嘅,下面個酥皮都夠熱,入面有少少煙肉之類嘅餡料,我個人覺得做得幾好食。另一樣覺得唔錯嘅係鮑汁雞腳,食落去有黏口嘅感覺,煮得好夠淋。胡椒豬肚湯都做得好出色,我本人好鍾意啲重胡椒味嘅胡椒豬肚湯,而呢個完全滿足到我嘅要求,我仲encore咗一碗!各款蒸點質素正常,但作為放題黎講正常已經係一樣好難得嘅事,唯一係叉燒酥同炸雞翼稍為遜色。叉燒酥皮太厚同黏牙,炸雞翼就冇咩味。最後嘅甜品,楊枝甘露偏甜,不過就好鍾意佢個芒果布甸,好香同好嫩滑,唔會好似其他芒果布甸咁實的的,有啲似moose嘅感覺。整體來講,食物嘅質素屬於中上,始終係利寶閣都有返咁上下保證。值得一提嘅係佢嗰度啲茶好有茶香,我覺得幾好飲。而喺職員態度方面,佢地同佢啲食品

而喺職員態度方面,佢地同佢啲食品一樣咁有保證!職員服務態度好好,起碼唔會叫人嘅時候成日扮睇唔到,相比起一般茶樓簡直係天堂同地獄嘅分別!不過有一樣要注意嘅地方就係我嗰日叫咗兩輪食物,第二輪嘅食物幾乎漏咗一半單!而且第一輪點嘅食物係好熱好好食,第二輪食物就算點同款嘅嘢都明顯係冇第一輪咁熱。第二輪落單嘅時候大約係1:00左右,見全場坐滿晒,可能因為咁出唔切食物而啲食物就凍左同漏單,呢樣要注意。

整體來講,兩個人黎食點心放題真係好抵食,因為本身兩個人都食唔到啲咩款,但係依家就可以每樣少少咁食都好多唔同野,所以真係好值得推薦比大家。