2008-08-10
來到西環, 梗係要試下聞名中西區的焗豬扒飯啦, 食午飯時候來到, 都幾多人, 呢度的環境都係一般茶記咁, 衛生麻麻, 有樓上雅座咁....我就上左閣樓坐低 ,即刻叫左個呢度最出名的焗豬扒飯($38), 呢個係散叫, 無套餐, 不過都送左個雜菜湯, 呢個類似羅宋湯的湯好足料, 不過就無咩肉味, 應該落左好少, 甚至係無落牛肉去煲...仲好清清地, 唔駛咁肥膩等左十幾分鐘, 飯終於送到, 飯已經由廚房倒左上碟, 賣相當然無咁靚, 但份量卻十足, 應該夠2個女仔食, 聞落去同睇d色水, 應該都幾對版, 首先食一件豬扒, 係炸過再淋汁先焗, 但豬扒仍熱同少許脆口, 無一般餐廳 '林'晒的通病, 算係唔錯, d汁酸酸地, 配上粒粒分明乾身, 而且唔油的蛋炒飯底, 開胃非常, 唔怪得咁多人推介, d街坊都叫來食茶餐廳有咁嘅水準同誠意, 實在難得, 如果行開西環咪試下囉!! 都幾好食架, 就係出名的源記附近, 好易搵架!!