2021-05-31
喜歡吃中菜的好友話要帶我去大圍小館吃最好味的魚蝦蟹,有人主動帶路我緊係唔會錯過嘅。來到地方座位間寬倘沒有侷促感,座下感覺舒服,侍應熱情主動推介菜式, 印象深刻係第一叉,原來係講叉燒, 朋友食過話正,咁我鍾意食肉就即落單了。叉燒比出面的大件望見以為會好硬啦咁大件咁,點知入口驚訝喎,又好軟淋淋喎外層燒得幾好仲要用上靚的蜜糖點綴。朋友話明帶我食魚蝦蟹, 先來個魚頭啦嘩嘩嘩好鬼大個, 加上辣椒惹味非常一人一邊面珠唔洗爭。 一餐晚餐點都要食菜幫助消化的叫西蘭花最岩我地,一來有抗氧化功用,二來提高人體免疫力,多食冇害仲要加左大隻蝦球去炒加分加分。朋友最愛的蟹上場了,肉質飽滿細嫩,香鮮並存,蟹肉絲絲清甜,配搭吸味蘿蔔糕好高明。食了咁豐富的菜式已經好飽了,但都唔可以錯過甜品糕點,紅豆椰汁糕,解一下油膩感。