2016-07-09 310 浏览
星期5晚同朋友食飯旺區周圍都好多人, 於是朋友就介紹左黎呢間佢屋企附近新開既西班牙菜, 晚上7點幾黎到都仲有空位, 餐廳主打西班牙菜, 亦有好多款酒類供應, 空間感幾大, 而且環境幾靜, 感覺舒服~野食選擇唔係好多, 但有好多款特別既菜式係其他地方無見過既~我地點左慢煮牛腩千層腐皮手工包, 鵝肝金莎, 黑毛豬扒配黑醋沙律, 西班牙海鮮飯配龍蝦同埋分子蜂蜜海綿蛋糕配意大利雲尼拿雪糕~先黎鵝肝金莎, 呢個小食好特別, 係一粒金莎既大小造型, 入面有鵝肝+榛子粒, 再包左黑朱古力皮, 十足十一粒金莎, 食落有鵝肝既咸香加埋朱古力既味, 好特別, 一試無妨, 好特別但就唔係話好好食, Vi好欣賞呢份創意同埋個presentation好令~之後呢個慢煮牛腩千層腐皮手工包就十分推介, 聽店員講成個包連入面塊腐皮都係handmade, 睇落好似中式既面包好軟熟, 入面既牛腩超入味好juicy, d 汁多到流出黎, 夾埋個脆卜卜既腐皮好好食, $62有2個抵食!黑毛豬扒配黑醋沙律亦做得唔錯, 黑毛豬扒成吋厚, 肉質煎得剛好, 顏色粉嫩, 入口好香黑毛豬獨有既香味, 肉質有咬口但1 d都唔鞋, 係有質素
鵝肝金莎
鵝肝金莎
慢煮牛腩千層腐皮手工包
黑毛豬扒配黑醋沙律
黑毛豬扒配黑醋沙律亦做得唔錯, 黑毛豬扒成吋厚, 肉質煎得剛好, 顏色粉嫩, 入口好香黑毛豬獨有既香味, 肉質有咬口但1 d都唔鞋, 係有質素既黑毛豬扒, 旁邊既黑醋沙律味道調得唔錯, 減輕左豬肉既膩感~
西班牙海鮮飯配龍蝦
最後main係西班牙海鮮飯配龍蝦, presentation又係相當吸引, 有好多海鮮配料, 個飯好大盆, 建議3-4人分享, 加左$65有半隻龍蝦, 雖然唔多肉有d唔抵但龍蝦肉係新鮮爽口好味既, 其他海鮮都食得出用料新鮮, 特別係大蝦好爽, 個飯底有好多汁, 有鮮味, 味道偏濃, 每粒飯都吸滿左汁, 係唔錯既西班牙海鮮飯~
最後見呢個甜品名幾得意就叫黎試下, 賣相好得, 完全唔似係平時d bar & restaurant既出品, 連甜品都咁花心思, 值得一讚, 店員話個蜂蜜海綿蛋糕係用左分子技術打d空氣入去, 所以特別鬆軟, 入口真係好輕盈, 但就無咩蜂蜜味, 反而個意大利雲尼拿雪糕就幾好味, 配埋d木糠食幾正~
分子蜂蜜海綿蛋糕配意大利雲尼拿雪糕
飲品Vi要左lava sangria, 係red wine+passion fruit + 7up, 飲落紅酒味都突出, 帶小小passionfruit既酸味, 幾好飲但覺得果味有d唔natural.
lava  sangria
整體今餐好有驚喜, 本身去之前無咩期望都係諗住同朋友聚下, 但每樣菜色都睇到好有誠意同好食, 有機會會再黎
2016-07-08
西班牙海鮮飯配龍蝦