2022-12-18
自從疫情之後,#小秘書 已經有一段日子無返過「老家」,唯有喺香港搵啲日本必食嘅菜式嚟自我安慰😮💨 我哋喺 #葵廣 行咗一轉,冇乜收穫👉🏻👈🏻 不過個肚仔就鬼死咁餓😅 醒起喺對面 #新都會廣場 開咗間 #金子半之助,梗係要去朝聖啦🤩正當係晚飯時候,餐廳坐滿人客,不過服務員好快就幫我哋安排好座位,仲推介我哋可以試吓佢哋嘅 #名物 #稻庭烏冬 配 #迷你天丼,仲有就係我喺 #日本 必定會食嘅 #江戶前天丼。熱辣辣嘅 #湯烏冬,配上餐廳特製嘅配料,再加上 #日本米飯 嘅香味,感覺好溫暖🥰 如果你都係 #金子半之助 fans,一定會同我一樣勁鍾意佢用嚟炸 #天婦羅 獨特嘅 #麻油味道 🥰 #江戶前天丼 飯面上嘅 #天婦羅 🍤 不油不膩,而且選料非常豐富,長過大人手板嘅 #鰻魚、鮮甜嘅 #海蝦、#小柱魷魚天婦羅餅、#溫泉蛋、#紫菜 仲有 #英碗豆 都可以喺飯上面搵到🥰 真係見到個外表已經夠晒興奮🤩佢哋嘅食物都係即叫即做,味道保持傳統,真係有種返咗屋企嘅感覺呀🥰