2017-07-19
本身琴日約左朋友食雲疊間泰國野,點知朋友有事黎唔到,變左獨自一人的晚餐。自己又冇理由一個人食泰國野,見到對面有間野招牌好光鮮,大大個字豬屋,重見到有人等位,心唸應該唔錯,就去試試啦。一個人食唔到D咩,就叫個飯算數,叫左個洋蔥豬頸肉粒飯,黎到見到賣相就麻麻,重以為中伏,點知人不可以貌相,好好食,豬頸肉唔會”UN”而且好彈牙,醃得夠入味,配合埋甜甜地洋蔥同惹味既黑椒,加埋小店自家製醬汁炒,熱辣辣,好惹味。其實最估唔到既係,一間日式餐廳竟然會有呢款飯賣,因為大部份日式餐廳來來去去都係賣鰻魚炒飯,三文魚炒飯等等,呢度竟然加入左其他才料去做日式料理,係就係有小小奇怪,但係最緊要好食,理得佢什麼式餐廳。金菇牛肉卷拼沙律沙律正常味道,不過不失,因為只要青瓜夠新鮮,配沙律醬就一定NO PROBLEM。 金菇牛肉卷有8小件,份量絕對唔孤寒,食得出唔係用平價牛肉去整,入口有淡淡牛肉味,肥瘦適中,配合店家既醬汁,真係好食到停唔到口,可惜我一個人食唔曬,因為份量都幾多,最後都要剩小小都要打包拎走。
洋蔥豬頸肉飯
金菇牛肉卷配沙律