2018-11-12
開左幾個月既韓式餐廳,同另一半行去觀塘海濱既時間經過有嬸嬸派傳單就接過睇下,覺得價錢相宜就上去試下。餐廳環境位於「中海日升中心」,其實地理唔算太顯眼,但係可以話由如果你想由APM方向行去觀塘海濱既話,呢條路都會經過,就會發現呢個中心都有好幾間野餐廳,呢間韓國餐廳就係其中一間。一上扶身電梯轉個彎就會見到呢間餐廳,以小店黎講都唔算太細,都有十幾張枱,而且晚飯時間仲好旺,要等位。餐牌睇黎餐廳係主打食任食炸雞,$138位可以任食炸雞同幾款小食,係幾吸引,不過呢排都成日食炸雞,今日就唔食炸雞放題,試下佢其他野食。免費小菜有芽菜、薯仔同泡菜,仲係每人一碟,薯仔仲啲蓉,醃得幾入味。韓式炸年榚(甜辣汁/柚子蜜糖汁) $55好大兜!上枱嚇一嚇,我諗都有成30條,可能唔止添,份量夠哂多!不過有啲令人失望,其實都炸得都幾煙韌,不過柚子蜜糖汁係飲果啲柚子蜜,似係炸完之後再拔啲柚子蜜落去撈,誠意不太夠,我諗點返炒年糕會好啲。韓式雞蛋卷 $78好耐冇食過韓式雞蛋卷,Size正常,雞蛋唔會過老,味道稍微淡左啲,可以加多啲芝士同埋鹽調味。鐵板春川辣炒雞 $138我最愛既韓國食物之一,不過餐廳冇用鐵板上,而且冇收水
餐廳環境
餐牌
免費小菜
有芽菜、薯仔同泡菜,仲係每人一碟,薯仔仲啲蓉,醃得幾入味。
韓式炸年榚(甜辣汁/柚子蜜糖汁) $55
韓式雞蛋卷 $78
鐵板春川辣炒雞 $138
我最愛既韓國食物之一,不過餐廳冇用鐵板上,而且冇收水,唔係平時食既稠身質地,辣醬都係韓式果隻酸酸甜甜,肉質正常,能夠做到稠身醬汁同用鐵板上會更好。
韓式烤肉(牛/豬/雞)配生菜 $98
同樣地都好耐冇食過韓式烤肉,揀左豬肉,係五花肉,但上枱見到比較水同埋乾身,只係略略烤過,冇烤到脆邊,唔夠香口,口味都係比較淡。不過生菜份量夠,可以自己DIY包啲咩落去,我就包埋泡菜同將五花肉沾上辣炒雞既醬汁再一齊食,味道會夠啲。
另外都叫左一枝燒酒同一枝啤酒,同另一半自製「深水炸彈.,入鄉隨俗一下
整體而言,餐廳既食物質量有待改善,不過價錢都算商議,同埋睇得出小店有心經營,希望繼續加油。