2018-02-06
龍蝦喇沙(半隻) HKD98 喇沙同海鮮本身就係一個幾夾嘅組合,一來因為喇沙係由蝦子同蝦醬呢類嘅材料煮成,二來喇沙複雜而有層次嘅味道係可以更加突出海鮮嘅鮮味。 湯底嘅椰奶味幾香,飲落味道濃郁,有淡淡嘅甜味同辣味。配料方面,有常見嘅豆卜、芽菜同魚片~ 不過主角龍蝦就令我有啲失望,可能係煮得太熟嘅關係,所以肉質有啲老,仲痴到個殼好實,要落好多功夫先可以整到啲肉出嚟,認真麻煩。 成碗米線嚟講,我覺得最好食嘅反而係好平民嘅魚片,佢索哂湯汁嘅精華,同時又維持到爽口彈牙嘅質感,既有味道又有口感~瑞士雞中翼 HKD36/6隻 好食嘅瑞士雞翼應該甜味同鹹味都要平衡,唔會話偏鹹或者偏甜。而呢碟雞翼似乎有啲偏甜,而且肉質唔夠嫩滑,仲有少少乾嘅感覺~有囍特式菠蘿包 HKD24 大大件嘅菠蘿包,橫向切開,中間夾住一大塊牛油片、兩塊煎蛋同蕃茄,未食就已經feel到好飽肚同好高卡路里⋯⋯味道同配搭唔算特別驚喜,只係多咗煎蛋同蕃茄,食落同普通嘅菠蘿油差唔多~太子有囍多士 HKD36芝士、蕃茄同多士嘅結合,賣相同有囍個名都算貼切。雖然蕃茄食落幾清新,不過同多士嘅配搭,就無話有特別嘅味覺驚喜,而且咁就盛惠36蚊,會唔會
龍蝦喇沙(半隻)
瑞士雞中翼 HKD36/6隻
瑞士雞中翼
有囍特式菠蘿包 HKD24
有囍特式菠蘿包
太子有囍多士 HKD36
芝士、蕃茄同多士嘅結合,賣相同有囍個名都算貼切。雖然蕃茄食落幾清新,不過同多士嘅配搭,就無話有特別嘅味覺驚喜,而且咁就盛惠36蚊,會唔會太無說服力⋯
有囍多士