1K
2021-09-21 21 浏览
一嚿飯團,唔實都係樣功夫菜。冇華麗包裝,亦唔需要咩貴價食材,手作飯團賣嘅係温度與飽足。#阿杏飯團 主打台式飯團,有 #啖啖肉、#鹹蛋黃、#麻辣、#芝士、#海鮮等好多系列選擇。店舖位於 #尖沙咀 加連威老道內街位置,人流唔多,當日清晨嚟到,見店面細細,但裝潢用心,價錢亦相當合理,around 30至40蚊不等,同時亦有好多台式飲品可揀。/🐟名古屋鰻魚飯團(走醬)太多選擇反而令有選擇困難症嘅我有啲頭痕,掙扎咗5分鐘,最終選擇係鰻魚!店員好貼心咁平分成兩份,啱晒習慣打卡嘅我。拎上手飯團仲係暖笠笠,分開就見薄薄一層紫米飯包裹住滿滿內餡!走醬但無損風味,因為配料實在太豐盛 - 青瓜絲、肉鬆、炸脆脆等,仲有主角名古屋鰻魚,雖然只有兩片,但都好夠,同其他配料夾埋一齊食,幸褔感莫名。而/紫薯玫瑰饅露對 #養生 一認有情意結,當中呢款紫薯玫瑰饅露最吸我眼球,反而比飯團無慮即決!選擇咗無糖版本,店員話叫做「露」係因為用紫蕒打成,所以口感夠rich,似飲糖水,果然亦冇令我失望,不過略嫌紫薯味唔夠濃,而且喺食咗一整個飯團後飲都幾飽上加飽。

/🐟名古屋鰻魚飯團(走醬)

/紫薯玫瑰饅露