2019-12-28
食西餐, 打邊爐打得多, 間唔時都會好想叫餸食飯, 一道靚小菜加碗白飯, 已經可以令人好滿足。上網搵下有咩小菜好食, 見到旺角海鮮菜館, 記得有印象見過佢門面, 因為有種舊式小菜館味道, 又見評價不錯, 就一於去食碗飯。餐廳唔算大, 但係好企理而且放既枱其實唔多, 所以感覺又唔會迫狹, 反而有種隱世餐館既感覺。店員殷勤問我地要咩茶後好快就放低小食花生同茶, 係傳統中菜館既鹽味花生D! 依度有套餐, 以海鮮為主, 一心黎食海鮮既話係抵食既, 不過第一次黎又都有D我地想食既野套餐冇既, 所以今次散叫住小試牛刀先白灼菲菜花白灼菲菜花好少餐廳有得食啦, 見到即刻叫一個, 加埋少少豉油嫩又香。旺角避風塘炒蜆蜆肉大隻肥美, 又難得地唔會甩哂殼, 避風塘辣汁香辣惹味, 仲炒得仲幾有鑊氣添薑蔥桶蠔成晚最中意既一道菜, 桶蠔冇欺場超大隻又厚身, 送上枱時仲係渣渣聲, 我梗係趁佢渣渣聲炒多兩炒, 香味即刻湧上黎! 桶蠔表面有焦香味, 蠔味鮮美, 加上薑蔥既香氣同石鍋既鑊氣, 我比滿分!花膠蒸肉餅肉餅札實有口感唔會鬆鬆散散, 用左花膠粒所以食落多左咬口, 佢冇落到豉油, 望落好似好清淡但其實本身個肉味
白灼菲菜花
旺角避風塘炒蜆
薑蔥桶蠔
花膠蒸肉餅
肉餅札實有口感唔會鬆鬆散散, 用左花膠粒所以食落多左咬口, 佢冇落到豉油, 望落好似好清淡但其實本身個肉味濃而且食得出冇點加味精, 食到哩度真係不得不叫番碗白飯!
傳統杏汁燉豬肺湯
叫個靚湯滋潤下, 熱辣辣原盅燉湯杏味濃郁又清甜, 仲有兩舊豬肺都可以食埋佢, 冇蘇味, 飲完就飽哂滿足哂~
另外依度既店員都幾好SERVICE同笑容, 見到佢地幫客揀海鮮就係個玻璃缸度慢慢撈比客睇, 下次黎試下套餐先!