2019-05-11
每次黎深水埗附近都會想食呢間茶餐廳既炸豬扒公仔麵,今次都五例外~講起茶餐廳,其實係由舊時冰室演變出黎,最初冰室只提供廉價既仿西式食物,例如 奶茶,紅豆冰,奶油多士,菠蘿包,蛋撻等,後黎為配合香港人急促既生活節奏,開始增加食物種類,加入 西餐同餐館既模式,演變成茶餐廳。茶餐廳環境設計得好有懷舊 feel , 地下既花磚,一間間既卡位座,牆身既設計都充滿香港街道特色—抬頭滿街都系招牌,系香港街道一幅燦爛既光景。餐牌有佢自己餐廳特色,茶餐廳食到既呢度都有!我叫左個炸豬排公仔麵,佢既汁唔太濃,,個麵唔會好油,但又唔乾,岩岩好,而且勝在豬扒好味,食落好香脆,味道剛好,好惹味,豬排份量足,上黎時已經切好曬,五洗自己動手切,一啖豬排一啖撈麵~咸菜鬥鱔魚味道都唔差,唔會好似其他茶餐廳咁落好多汁或者味精去做,佢既味道好清,但又唔會好淡味,味道岩岩好,好好食~價錢唔貴,下次會再黎!
餐牌有佢自己餐廳特色,茶餐廳食到既呢度都有!
價錢唔貴,下次會再黎!