2015-11-15 1703 浏览
香港人真係好鍾意食泰菜,我都係,每隔一段時間,就會戚起條筋想食泰國野。響尖沙咀區,如果想食泰菜既話,我一定會去So Thai So Good,皆因其地點就腳,就響美麗華中心入面,而且菜式新穎又精緻,特別容易打動女孩子的心。黎到So Thai So Good,一定要試佢地既乳酪特飲,好fresh,我尤其鍾愛佢既芒果椰子乳酪,酸酸甜甜,同乳酪好夾,上面仲有一塊新鮮芒果肉,好甜,正!愈普通既菜式,愈能顯出大廚功架,呢個椒絲通菜,炒完仲好翠綠,食落去嗦嗦聲,唔會炒到腍bat bat,有水準。椰青肉炒蜆,係一般泰國餐廳較少見,感覺好清新,忍唔住飲左幾啖湯;不過可惜既係,蜆肉有少少過熟,有少少韌,美中不足。泰式炸蝦餅,好香脆,熱辣辣,配合甜酸醬同青瓜,成功減少油膩感。大蝦金邊粉,隻大蝦幾鮮甜,金邊粉都炒得唔錯,唔會食到成口油,加埋爽口既芽菜同香蔥,好味,記得淋少少青檸汁調味,好開胃。