2020-01-09 57 浏览
今日同老婆嚟到呢度拍拖,一入門口個侍應就吼鼓聲一下,感覺自己真係去咗日本嘅居酒屋,裝修亦好日式style,餐牌選擇亦多款式,花多眼亂,最後揀咗個 ‘梅’套餐。頭盤芝麻醬豆腐沙律,水準唔錯。前菜有兩款可以揀,我哋揀和牛他他其同日式炸雞。和牛他他其牛肉質素幾好,2成熟左右,有口感。日式炸雞外脆內軟,炸到啲雞皮都唔會覺得太肥膩。串燒點了有白蔥豚肉串同鹽燒雞翼,都係居酒屋嘅大路選擇,餸酒一流。四色刺身拼盤每糭刺身有三件,油甘魚同甜蝦都好高質素,甜蝦好大隻又鮮甜。石燒澳洲和牛牛肩脊係自己煎自己控制生熟程度,牛肉炆理清晰,唔會太多脂肪太肥膩,煎起上嚟牛味好香,有啲我今天五成有啲七成熟,我發現七成熟口感更好更淋。雜錦天婦羅炸得最好都係大蝦。蟹膏飯份量都幾多,我就差啲食唔晒啲飯啦。幻彩藍蝶花檸檬梳打未加檸檬水之前係深藍色,我加檸檬水後馬上變咗粉藍色,都幾夢幻。

頭盤芝麻醬豆腐沙律,水準唔錯。

日式炸雞外脆內軟,炸到啲雞皮都唔會覺得太肥膩。

雜錦天婦羅炸得最好都係大蝦。

蟹膏飯份量都幾多,我就差啲食唔晒啲飯啦。

2020-01-08