2021-09-04
今日同女朋友行完金魚街搵野食 想食拉麵就睇到呢間太子沢就黎試下,店員話依家做緊優惠買拉麵加小食同野飲可以減$15 所以就同女朋友試下果set。野飲分別叫左碳酸蘋果汁同清茶,蘋果汁既氣泡既酸度同蘋果的果甜 配搭起黎一啖一啖好過癮 ,而清茶,比一般茶要清淡, 仔細品嚐有豆香同茶甘,好啱食啲重口味湯底減少油膩感。小食分別叫左 二點盛同一口豚肉,另外單叫炸忌廉蟹餅。珍味二點盛, 聽店員講二點盛并沒有固定餐式,每日隨廚師發版而決定 ,有時會係 八爪魚 螺肉 或者其他, 我諗之後每次光顧都有光鮮感。今次二點盛分別係 明太籽同海蜇 沙律,明太籽用特別既做法, 件件都好爽口彈口 不但保留籽粒既口感同時有高級魚腩般既彈性 。好啱我口味。而海蜇充滿麻油香同甜漬,加入爽厚的尺寸 比一般市面海蜇更有爽朗的口感。一口豚肉,以吉列方式炸豚肉, 的確可以一啖入口 而且炸粉不會果得太厚, 豚肉彈性新鮮。都係5錯既選擇。炸忌廉蟹餅, 真係好外脆內嫩, 本身蟹柳既幼嫩既肉質配上忌廉既細膩口感,微咸中帶蟹既鮮甜 絕對值得一試。赤沢拉麵,用海鮮用底湯 再配上較辛辣的熬湯,層次上先由明太子海鮮既風味帶到辛辣既後勁,辛中有少許似
小食分別叫左 二點盛同一口豚肉,另外單叫炸忌廉蟹餅。
今次二點盛分別係 明太籽同海蜇 沙律,
赤沢拉麵,用海鮮用底湯 再配上較辛辣的熬湯,層次上先由明太子海鮮既風味帶到辛辣既後勁,辛中有少許似蕃茄既鮮甜,而湯底主要有十萬度辣椒級數,有譚仔3小辣左右。 建議鍾意食辛辣可以挑戰。😊
至於糖心蛋 熟度好完美 件件蛋黃都入口即溶。🤤
豚肉叉燒,大大件 滿足到爆,口感煙韌有肉感。
細心點係5似其他拉麵店將 將紫菜浸到林曬 店家細心將兩樣分開,可以由顧客喜好決定進食紫菜次序。
麵條偏幼而且爽口彈牙 易沾湯汁入口 整體和諧。
黑沢拉麵,故名思意係黑蒜既湯底, 整體上口味偏濃。 入口先有炸蒜既香過渡豬骨濃郁湯底 最後黑蒜味充斥口腔,,其他配料大至雷同。
珍味二點盛
忌廉炸蟹餅