2017-07-03
父親節,作為孝子梗係晨早流流同父親去飲茶啦.節日竟然唔洗等位真係喜出望外,全場只係7成滿,其實我地應該一早估到有原因.入到去畀咗窗邊位,當時發覺好焗叫侍應可唔可以開大個冷氣,侍應只係答我哋係呀好熱呀,無做任何動作.再問多次就答冷氣有問題.點左鐡觀音,無乜香味而且太苦澀,仲有少少乸喉.普洱當然係有色無味嗰種.因為已經開始肚餓,先唔管冷氣,即刻點左一堆點心小菜.我哋傾緊計等食物嘅時候有個侍應無端係我同老豆中間突出嚟問我哋叫咗嘢食未,話加20蚊就有孖寶,我哋一時之間諗唔到佢講乜,總知覺得好無禮貌. 黑椒豬腸用鹹菜做底,鹹菜就夠晒味,但係豬腸就俾過重既胡椒味蓋過原本既味道.山竹牛肉球打得唔錯,唔會太腍,馬蹢又足夠,食落口感唔錯.大澳香蝦骨, 蝦醬味好少,但係如果當蒜香骨嚟食都唔錯既,豬肉仲係嫩滑嘅.係香蝦骨既無蝦醬味又無骨有啲奇怪啫.豉蒜涼瓜牛肉-牛肉係醃得過火,林到用條脷都可以頂得爛.涼瓜好淡無味.牛肉係用豉蒜炒,但係唔惹味.頭抽乾炒牛河-河粉每一條都好短,可以話係條狀既只有好少部分,要夾起一碗有相當難度. 皮蛋瘦肉粥-粥本身係無味嘅,可能係喺𢳂入碗之前先加皮蛋同埋瘦肉入去.瘦肉本身鞋而無味
黑椒豬腸
山竹牛肉球打得唔錯,唔會太腍,馬蹢又足夠,食落口感唔錯.
大澳香蝦骨
豉蒜涼瓜牛肉
頭抽乾炒牛河
皮蛋瘦肉粥
粉果
粉果-上枱時其中一隻既皮已經穿左.粉果皮林坺坺而又非常有黏力,一痴著筷子基本上已經掹唔開.
炸兩-油炸鬼同時又林又靭,好難形容.而腸粉皮林到爛.甜醬問幾次都唔出,要自己去搵.
脆皮叉燒包-扁靸靸,煎得唔夠.
鹹水角
鹹水角-非常白既鹹水角,軟林林,唔夠火喉.
腐皮卷
腐皮卷
腐皮卷-都係白色既,煎得唔夠,一啲都唔脆.口感比鹹水角差,因為外面一層油,而且係唔熱.
依度無論環境(熱&焗),食物同埋服務質素都有好大進步空間.