2023-06-24 1226 浏览
早几日经过南丰中心,已经见到有间新开张既Cafe,不过未有时间一试。星期一收工陪屋企人去开𠮶头,醒起呢间新开既Cafe,决定过黎试下。入座前,职员推荐加拿大肉眼扒好食,仲有我最钟意食既窝夫,直接入座。环境光猛干净,张凳都够阔,算几好坐,可能新店开张,而且位置唔算显眼,所以顾客都较少。屋企人钟意食Risotto , 我就钟意食扒, 唔需要考虑太耐,用QR Code直接落单 , 加拿大肉眼扒3成熟 , 因考虑到好多餐厅会将3成熟煎到5成, 5成变7成 , 所以初头都无咩期望 , 点知上菜有惊喜。首先系个甘荀汤同沙津 , 汤够浓郁 , 味道实在 , 呢个价位系荃湾无乜边间饮得到 ,沙津就不过不失,本人唔识欣赏新鲜蔬菜。牛扒到, 配菜/份量满分, 薯条系热辣辣 串茄够甜配红酒烧汁, 仲有件烧菠萝唔理咁多,先切开睇睇熟度一切开不得了, 估唔到呢间Cafe令我有意外惊喜,熟度拿捏有水准,系荃湾呢个百零蚊价位,无乜边几间可以做到咁有水准既出品,肉质亦都非常鲜嫩, 其实本身都无抱有太大期望 , 始终好多时价钱反映一切。而且,平时系出面食扒,多数都系用几支牙签埋尾,呢餐竟然一支都无用过。跟住系 Riso
入座前,职员推荐加拿大肉眼扒好食,仲有我最钟意食既窝夫,
直接入座。

环境光猛干净,张凳都够阔,算几好坐,
可能新店开张,而且位置唔算显眼,所以顾客都较少。
所以初头都无咩期望 , 点知上菜有惊喜。
沙津就不过不失,本人唔识欣赏新鲜蔬菜。

牛扒到, 配菜/份量满分, 薯条系热辣辣 串茄够甜
加拿大肉眼扒

配红酒烧汁, 仲有件烧菠萝
加拿大肉眼扒

唔理咁多,先切开睇睇熟度
加拿大肉眼扒

系荃湾呢个百零蚊价位,无乜边几间可以做到咁有水准既出品,

跟住系 Risotto
软壳蟹黑松露野菌意大利饭

软壳蟹够大只,香港整Risotto既餐厅各有特色,
有d饭粒口感偏硬 (听闻正宗意大利饭饭粒口感就系偏硬)
有d牛油味白酒味突出 , 有d就干身少少,
而呢间就偏向Creamy , 饭粒硬度适中 ,  芝味奶味突出 , 软壳蟹系新鲜炸起

食完正餐 , 就再落Order叫甜品, 系焦糖曲奇酱窝夫
焦糖曲奇酱牛角窝夫

做到外脆内软,个人觉得唔会太「漏」,甜度适中
窝夫本身都好有蛋味 , 够香 , 值得一试

食到一半有职员过黎表示,新张期间,消费满$200会送甜品...
系焦糖香蕉窝夫..
今日系我既窝夫Day
焦糖香蕉窝夫

上面既云呢拿雪糕有DREYER'S既口感 ,
我个人觉得呢只窝夫好食过上面牛角𠮶只 。
两道甜品都系外脆内软,物超所值。
甘荀汤/沙津
题外话/补充资料: 餐厅既QR CODE落单有少少问题,无辨法添加跟餐免加钱饮品 牛扒附有菠萝系意料之外, 我本身对菠萝食物敏感
2023-06-19
等候时间
1 分钟 (堂食)
焦糖曲奇酱牛角窝夫
焦糖香蕉窝夫