2016-11-26 134 浏览
放左工同女友去食晚餐,又想有d 情調,係觀塘最好就係去工廈,好多地方都會有意想不到既好餐廳。呢間餐廳幾有情調,係暗暗地既環境下,每張枱都會有一台細燭燈。女友比較細食,所以只係叫左一個dinner set頭盤係香芒鮮果蝦沙律。表面加左一陣泡泡好有趣,除左兩隻爽口蝦之外,仲有好多鮮果,非常健康。成個沙律都有一陣芒果香,幾特别。之後餐湯係蟹肉粟米茸湯。中間有一陣cream,令成個湯都好creamy。蟹肉味冇想像中咁重,粟米同蟹味得到好微妙既平衡,感覺幾清新。主菜係特級M6 和牛。食西餐食牛扒就食得多,食和牛就真係第一次。我地揀左五成熟,外面微微煎過有d 脆口,入面就仲有d 紅,肉汁仍然保留住。和牛既肉質好鬆軟,唔會好似一般牛扒咁韌,呢種鬆軟既口感真係好深刻。之後甜品我地叫左心太軟,可能放左一陣先食,打開心太軟時冇流出軟心朱古力,有d 失落。味道黎講朱古力都幾濃郁,配番雪糕同少許cream 效果都唔錯。最後飲左杯蘋果梳打,甜甜地幾好飲。

女友比較細食,所以只係叫左一個dinner set
最後飲左杯蘋果梳打,甜甜地幾好飲。