突然要係人生路不熟的北角搵野食,原來北角好多素食店,但我朋友不吃素,咁啱見有人派單張的新開cafe,諗住靜靜地食餐飯都好。經過詭異的自由行特買場,無人指真係搵唔到門口。餐廳裝潢簡單舒服,新開張無咩人好寧靜。第一次黎當然試下佢個 Chef’s recommendation 啦,「腐乳杞子茄蓉扁意粉」,融合到喎!唔會聞到腐乳的臭味,蜆新鮮無沙。里種有點似blue cheese 嘅概念,用左腐乳,唔會「漏」(膩口),啱香港人口味。 另外叫左個墨魚仔墨魚汁意粉,好鮮甜,份糧比較細,但因為「堅」墨魚汁所以細細碟食完都飽左。我好鍾意食墨魚汁意粉,真係無邊幾間做得好食,份量同調味都感覺到廚師細心顧及食客,同時亦堅持自己的要求。叫左個小食「意大利炸芝士球」,其實里種mozzarella 波波無咩特別,但係我好喜歡佢個醬!類似 honey mustard 嘅 source, 但里度用左 wasabi 唔係 mustard, 食到停唔到!有機會再路過北角會再黎,有心的小店在香港真係唔容易!

有機會再路過北角會再黎,有心的小店在香港真係唔容易!
腐乳杞子茄蓉意粉
墨魚仔墨魚汁意粉