2010-10-15
去得APM 的美食廣場,本人一定會揀PEPPER LUNCH,因為有得食又有得玩嘛~味道又OK 喎~ 鐵板燒夠風味,次次去都要排長龍的,等買票ORDER,最快都要五分鐘,無辦法啦~ 晚飯時間我次次都係食 黑椒牛肉飯的,一來最平,二來簡單D,多左一兩款,我會番唔切,到時唔生唔熟,或者熟過頭就唔好啦~況且點椒牛肉飯的份量,剛剛好飲埋汔水,就飽晒啦!!!這兒ORDER 完之後,就要去比錢,然後就拿番張票,去COURTER 等佢通知,通常都會叫你等 15-20 分鐘左右再過去的,這個時候我就會去搵位,APM 人流都幾多下GA,不過來得快又去得快囉~ 此終都係美食廣場,唔會有太多人坐底唔願走~ 正常情汜下都唔洗等太耐都會有位,5-10 分鐘左右啦~ 就一定會有。到左可以食的時候,就好考功夫啦~ 因為一定要快手,慢一D,D 牛肉會好易痴著個鐵板,就會老囉。好多人番的時候,會連埋飯一同番,但我唔會,我會先番圍邊處的牛肉,待有6-7成熟,就把牛肉放在一邊,開始番個飯,因為飯中央係有牛油的。最後當然要配醬汁啦~ 有燒汁 或 蜜糖汁 任你揀,我就兩樣都要,不過一定唔會一次過落晒 (驚太咸呀!),會食幾多落
況且點椒牛肉飯的份量,剛剛好飲埋汔水,就飽晒啦!!!
到左可以食的時候,就好考功夫啦~
好多人番的時候,會連埋飯一同番,但我唔會,我會先番圍邊處的牛肉,待有6-7成熟,就把牛肉放在一邊,開始番個飯,因為飯中央係有牛油的。最後當然要配醬汁啦~ 有燒汁 或 蜜糖汁 任你揀,我就兩樣都要,不過一定唔會一次過落晒 (驚太咸呀!),會食幾多落幾多,少少..少少慢慢落,千萬不要忘記,仲有一個辣醬,好好味GA~ 佢的味道有時似辣椒醬+茄汁,加左之後仲好食又開胃呀!!!!