2019-01-20
今日同朋友食就尼到食御好燒,雖然佢有好多分店,但都要食飯時間都要排下隊(有90分鐘限時)。餐廳售賣多種唔同日式鐵板燒餅,有文字燒、御好燒、廣島燒等等,多到我都唔記得,另有鐵板烤肉個,D文字燒就唔係一塊塊咁,而係食個陣用個細剷仔剷尼食;御好燒就係我地平時成日食個隻燒餅;而廣島燒就餡餅入面有炒面!(以上分別係根據本人觀察所得,不過唔同燒都代表住唔同地方文化,就好似馬來西亞嘅叻沙係唔同地區口味都有所不同一樣。)每張台都會有塊鐵板,俾大家煮野食~台上面個張「指示」教大家煮唔同既食物,如果覺得自己廚藝不佳,都可以請店員代勞。今次我地點左:海鮮五品御好燒,蛋白奄列炒麵,粟米沙律同兩杯燒酎梳打粟米沙律,正正常常,材料新鮮,份量都多。海鮮五品御喜燒:上菜時可清楚見到入面材料,有元貝、魷魚、明太子、鮮蝦等等。第一步就係用木匙將材料攪拌,增加麵糊入面嘅空氣含量,煎出尼嘅效果會厚實少少。攪拌完之後就可以倒係鐵板上面,直踁大約10CM到,長過手掌少少,每面煎5分鐘。之後搽醬油膏,食譜入面無指示要落幾多醬油膏,所以調味方面就要自己拿捏啦,我地就落左1匙半左右,就夠味。最後淋上沙律醬、海苔以及鰹魚粉,完成!(沙律
粟米沙律,正正常常,材料新鮮,份量都多。
最後淋上沙律醬、海苔以及鰹魚粉,完成!(沙律醬落得有少少核突,請見諒),麵糊同海鮮比例合適,海鮮量都多,每一啖都有明太子鹹香味!
之後有請炒麵登場:
奄列蛋炒麵
首先將菜同肉炒2-3分鐘,之後係隔離炒散個麵(加入附餐清湯),我地唔記左落,但都炒得熟,哈哈~
之後撈埋一齊炒,炒到咁上下就可以整奄列蛋皮,因為廚藝不精,所以請店員代勞。
佢首先將蛋皮平舖,煎到半熟就將炒完嘅麵放係上位置。
之後就準備捲埋佢啦~
完成~~呢個店員手筆嘅沙律醬,靚好多。
题外话/补充资料:
食完件衫會吸左少少少少油煙味,如果之後有重要約會嘅人,留返下次先食啦