2019-11-28
以前想食生煎包都係去上海餐館幫襯, 近幾年突然開咗好多生煎包專門店, 有D水準唔錯, 有D食一次就放棄!係旺角買完六合彩行過對面, 見到D生煎包店又爆又等位又窄, 見滬庭坊有位, 咪入去試試囉!點咗四個生煎包, 手抓餅, 小籠包, 蜂巢芋盒,鮮肉鍋貼同酸辣湯.生煎包 : 居然生煎飽嘅高湯重多過小籠包, 爆汁感覺勁過小籠包, 可惜只係高湯足夠, 內裡餡料不足, 有偷工減料感覺.手抓餅 : 酥脆口感不足, 咬落比較粉口感, 如果同台灣街邊D小食店比的話, 簡直可以用失敗嚟形容.小籠包 : 總共有21個褶, 高湯唔會熱到辣咀, 我中意原味唔加任何醬料, 皮薄餡足, 滿意.蜂巢芋盒 : 外表太薄而且唔夠香脆.鮮肉鍋貼 : 底部煎得唔夠耐所以唔夠脆, 應該煮燶D個底嘛....酸辣湯 : 配料足夠, 有酸味無咩辣味, 啱我口味! 我唔受辣!DO姐有問題!點餐紙寫明免茶芥, 但枱面張墊底紙就寫明每位茶芥收3蚊喎!答案係唔收嘅.原本想俾個差評,見佢地唔收茶芥,轉為俾個 okay 囉。
蜂巢芋盒 : 外表太薄而且唔夠香脆.
DO姐有問題!
點餐紙寫明免茶芥, 但枱面張墊底紙就寫明每位茶芥收3蚊喎!
答案係唔收嘅.
原本想俾個差評,見佢地唔收茶芥,轉為俾個 okay 囉。