2018-01-26
相信住西環既街坊對萬家都唔會陌生,呢間之前一直都係天光買日本食品,入夜做日本料理既舖頭,貫徹西環特色小店既經營文化。早排知道佢地因為加租問題而停業都覺得好可惜,好開心最近得知佢地休息左幾個月終於係原址不遠處重開,所以今晚一於黎拜訪下新舖。環境:以前前舖得兩三張枱,只夠容納幾個客人,新舖冇左做日本超市,反而將所有位置用黎做日本餐廳,多左好多位之餘,亦有將容納到比較多人既坐位用布隔開,增加大伙先聚會傾計既私隱度之餘,又唔怕大聲得濟會嘈到其他客人。而且呢度既裝修非常日本風而且舒服,整個環境有點家既感覺。服務:一入舖頭老闆已經好好招待,指既並唔係一般香港日式餐廳一句日文既歡迎光臨咁簡單,而係真係同你傾計,再拎住menu夠同相黎同我地介紹有咩推介,今日有咩新鮮運到,舖頭得老闆同老闆娘兩個人應付十幾個客都堅持有咁既服務太態,真係太難得喇!衛生:終於係新舖,地方當然新淨乾淨,相信老闆都好注重環境同衛生,例如廚房係開放式,但一d都唔覺有油煙或者大陣味。味道:先講個蟹捧拉麵,老闆曾經講過呢度既拉麵都係日本運黎既,我信架,因為試過味道同我以前係樂天網站訂番黎既日本拉麵味道相似!不過希望有多少少蟹肉就好喇!
法國蠔飯男朋友表示好味但份量太少,$138黎講覺得偏貴。
另一店內出名既有呢個鯛魚玉子燒,玉子燒得岩岩好,食落入面少少流心,再加埋野味鯛魚係入面,成件事好夾,推介推介!
BBQ雞翼好好食,出面燒到脆脆地,再加上蜜糖同芝麻,好香口,而入面既肉都燒得岩岩好,唔會過生或過鞋,我自己食左兩隻!
抵食:呢度食一餐其實都唔平,麵同飯大部分過百,而小食大部分貼近一百蚊,但呢度勝在用料新鮮同係日本運黎,加上人情味濃厚既招待,係直得大家一試既日本料理小店。