2021-05-10 6 浏览
疫情下想去韓國旅行都幾難,好在香港都有唔少韓國菜館,今日就去咗尖沙咀金巴利道韓屋,餐廳主打正宗韓國菜, 提供多款熱湯、石鍋拌飯、餃子等等。餐廳裝修風格時尚,地方整潔。前菜係辣醃蘿蔔,食落小辣辣,口感爽口。韓國人喜歡夏天食蔘雞湯進補,所以我們都order咗一鍋,用石鍋上枱,溫度勁熱,飲落熱辣辣。湯底又鮮又甜。啖啖都散發出蔘味。原隻雞夠份量,肉質嫰滑,啖啖肉,雞內的糯米,紅棗,白果,混合湯底,增添口感。炒豬肉石鍋拌飯,個飯材料好豐富,有紫菜、菠菜、紅蘿蔔、大豆芽菜同炒豬肉等,絲絲的芝士溶入飯粒,惹味又滋味。如果食得辣,再混入韓國辣醬,層次感豐富。餃子王,韓國餃子大大隻,皮薄同香,餡料份量又足,有肉碎和蔬菜,好味!
前菜係辣醃蘿蔔,食落小辣辣,口感爽口。