2017-10-07
今日六點幾黎到,拎飛時寫住下張到,等左三個字叫到我地,咁我地六人枱有三個人等緊,門口嗰位姐姐就話要齊人先入得喎,跟手就㩒掣俾下一張喇。下一張仲企喺門口等帶位,我地就已經齊人啦,但都唔俾我地。等多五分鐘就見佢叫張七位入座啦,應機嗰位大媽就一拖三入得喇。咁我地就問問門口個姐姐做咩佢唔齊人都入得,佢又改口話夠半數人就入得⋯差幾分鐘就唔同晒喇。我地諗住時間仲早就再等下啦,結果等多大半個鐘先有⋯張四人枱俾我地六個人坐。呢個時候,我地咁啱見到出面有張四人枱加二人枱啱啱埋單可以拍埋,就問待應可唔可以轉啦,佢話叫左兩位入去坐,冇得坐六位喇⋯啲待應行過仲細細聲話我地麻煩揀位⋯但我地身形都唔細坐唔到四人枱嘛,唉,我地同呢間鋪八字相衝,無緣無份,都係扯吧啦。走嘅時候,大媽嗰張大枱仲係坐緊四個人,加多三份餐具。無謂諗咁多啦,人地三個識隱身又使同我地講咩。
差幾分鐘就唔同晒喇。
啲待應行過仲細細聲話我地麻煩揀位⋯