2020-03-16 222 浏览
今天在灣仔工作, 放工後同唔同事 咁啱去到 譚臣街附近, 諗住坐低搵咗嘢食先返屋企, 發現有這間非常 高格調和品味 的越南菜。 但是外在裝修 已經覺得很吸引。餐廳內的燈有小草帽, 好得意。特別是我個人也是喜歡搖滾音樂的, 我想餐廳的老闆 也是愛音樂的人吧, 室內放著的歌曲也特別好聽, 有品味菜單的印刷 也很精美我們看著菜單上的圖片點菜, 特別要提這個 蓮藕心鮮蝦沙律, 以前從來沒有吃過這樣的沙律, 大概是要在越南才比較普及, 除了鮮蝦新鮮, 蓮藕心才是重點, 非常爽口, 加上酸甜汁的調味, 有多重 不同的口感, 吃過後特別開胃老闆得以介紹這個牛油雞翼, 聽名字以為是普通東西, 上枱才知道廚師功力, 非常重的牛油味也不會有覺得肥膩, 反而香味十足, 加上花生和蒜粉, 以及剛剛炸好的熱力, 剛好抵消了第一道菜的酸味, 正想再吃多兩隻。然後我們叫了燒鵪鶉, 現在真的很少地方有這道菜吃, 肉質特別滑, 加上些少青檸汁, 味道也很有層次最後叫了牛河, 這個可分才是最神奇的, 味道清淡能吃出牛的騷味, 而且無論是牛肉還是腩片, 都非常之滑, 牛丸更加能感覺是手打, 都係用比較高級嘅牛 去做, 絕對

餐廳內的燈有小草帽, 好得意。

菜單的印刷 也很精美

最後叫了牛河, 這個可分才是最神奇的, 味道清淡能吃出牛的騷味, 而且無論是牛肉還是腩片, 都非常之滑, 牛丸更加能感覺是手打, 都係用比較高級嘅牛 去做, 絕對靚料。 最神奇嘅係河粉, 好耐冇食過咁薄又爽口嘅河粉, 平時食嗰啲30蚊玩真係爭好遠, 水準高好多。

咁有品味嘅餐廳, 希望下次會再嚟。
2020-03-16