2022-09-30
最近銅鑼灣渣甸街開咗一間新嘅串燒店《炊燒》,位置都相當方便,距離銅鑼灣地鐵站都係5分鐘嘅路程。一到去餐廳裏邊就見到好多XO酒嘅裝飾,仲有一個虛擬嘅火爐,好有氣氛。同其他串燒店唔同,依間佢真係會提供一個火爐俾你去保持串燒嘅溫度,好貼心,咁慢慢食啲嘢食都唔怕凍左唔好食。蒜蓉大茄子(條)一條大茄子開成兩邊,上面放滿蒜蓉同埋少許辣椒,成個茄子燒到熟透,好輕易就可以將茄子肉同皮分開,食落好多汁,依個真係必叫之一。蒜香燒生蠔(隻)生蠔比一般嘅串燒店更加大隻,蠔身亦都好飽滿,上面再鋪滿蒜蓉,咬開全部都係蠔嘅肉汁,蠔嘅鮮味係味蕾瞬間爆發。直男肥腸(串)炸到香脆嘅肥腸,一啲都唔會有腥味,上面再加咗啲辣粉,好入味。猛男豬頸肉(串)豬頸肉脂肪唔會好多,食落主要爽口為主。新疆羊肉串(串)羊肉火候適中,唔會有羊羶味,加左入少去孜然,羊肉味好重。惹味燒雞皮(2串)炸到好香脆嘅雞皮,識落有啲同薯片一樣。串燒粟米粒10串好遲先二十幾蚊,用嘅係糯米粟煙煙韌韌我可以食多10串😂燒菠蘿(塊)菠蘿好多汁,表面經過火槍燒成金黃色,比較甜。經典台灣腸(2串)台灣腸一向都係串燒必叫之一,口感紮實,咬開戈時又食到豬肉嘅肉汁。多春魚(
蒜蓉大茄子(條)
蒜香燒生蠔(隻)
直男肥腸(串)
猛男豬頸肉(串)
豬頸肉脂肪唔會好多,食落主要爽口為主。
新疆羊肉串(串)
羊肉火候適中,唔會有羊羶味,加左入少去孜然,羊肉味好重。
惹味燒雞皮(2串)
炸到好香脆嘅雞皮,識落有啲同薯片一樣。
串燒粟米粒10串
好遲先二十幾蚊,用嘅係糯米粟煙煙韌韌
我可以食多10串😂
燒菠蘿(塊)
菠蘿好多汁,表面經過火槍燒成金黃色,比較甜。
經典台灣腸(2串)
多春魚((2條)
魚肉唔會散開,魚皮焦香,食落亦都好多魚籽。
飲品方面,就叫咗百香水果茶同埋芒果沙冰。個人比較鍾意芒果沙冰,沙冰好幼細,整到好似smoothie咁。
最後當然要食一碗冰粉,價錢只不過係象徵
式一蚊,上面放滿山楂、南瓜籽、提子乾,冰粉透心涼,好適合炎熱嘅夏天食。
💰人均200蚊一位